Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Experto en un laboratorio con muestras durante la crisis del Coronavirus

Les inquietants novetats que preocupen pel nou virus trobat a la Xina

La nova soca de la grip té capacitat de contagiar també a les persones i estendre's envers la falta d'immunitat

Expert en un laboratori amb mostres durant la crisi de l'Coronavirus
Els experts treballen per desxifrar la nova soca de virus gripal | ACN

  

virus  Xina  pandèmia

Els epidemiòlegs reben la notícia com un bon senyal que certifica la fortalesa dels sistemes de vigilància. El virus no ens agafarà per sorpresa, assegura. Però al mateix temps no amaguen la preocupació en observar que la nova soca de la grip té capacitat no només per contagiar d'un animal a un altre, sinó que infecta també a les persones.

La viròloga del Centre Nacional de Biotecnologia, Isabel Sola, ho té clar: «Si el virus té l'oportunitat d'infectar cèl·lules humanes, podria adaptar-se i adquirir la propietat fonamental per transmetre amb eficàcia de persona a persona i convertir-se en un virus pandèmic». De moment, el virus està contingut, tot i que la vigilància serà fonamental per evitar una nova sorpresa. El que més preocupa ara als científics és que la població mundial no té immunitat prevista per a aquesta nova soca vírica, que no trobaria resistència a l'hora d'infectar. La població és un territori verge per a aquesta amenaça invisible.

En aquest sentit, els epidemiòlegs són conscients que el perill potencial d'una imminent expansió de virus existeix, encara que tracten de ser optimistes: abans haurien de produir-se una sèrie de canvis i adquirir propietats que depenen de l'atzar.

No hi ha immunitat

El salt i adaptació d'un virus propi d'una espècie com és el porc a una altra, com la humana, és progressiu, i la probabilitat que passi no sol ser alta, diu Gustavo Real, investigador de l'Institut Nacional d'Investigacions Agràries (INIA). Si s'arribés a aquest punt, diu que sí que caldria preocupar-se, però comptem amb un avantatge: en disposar de virus causant, es pot produir la vacuna amb la suficient antelació.

Aquest expert lloa aquest tipus de treballs de vigilància virològica que fan de forma sistemàtica els principals països productors de porcí per vigilar l'evolució dels virus. En la seva opinió, «no haver fet el mateix amb els coronavirus ha tingut les conseqüències que estem patint». Hi ha encara una altra raó per a l'optimisme: la tecnologia per desenvolupar vacunes gripals està molt establerta i la capacitat de producció és molt gran. Vicente Larraga, del Consell Superior d'Investigacions Científiques, crida a la calma: «No hi ha raó per espantar-se, l'aparició de noves soques de la grip és una constant en la història».

Les males notícies arriben precisament de la Xina, on els científics que estan treballant per desxifrar aquesta nova soca de virus gripal adverteixen que la població no té immunitat. Això obre la porta a una infecció més ràpida i letal com ha succeït contra el Coronavirus, tot i que esperen que no s'hagi d'arribar fins a aquest punt.