Pla general de professionals sanitaris treballant en una unitat d'UCI de l'Hospital del Mar amb pacients amb covid-19

Creix la preocupació a les UCI: «La situació és insuportable»

«Gener i febrer seran complicats encara que baixin els contagis» asseguren des de l'Hospital de Bellvitge

En plena tercera onada, l'augment de contagis de Covid-19 a Espanya és imparable. A les UCI dels centres de l'estat hi ha molta por al que passi en les pròximes setmanes. Les reunions socials i, sobretot, les mantingudes en l'àmbit familiar a les passades festes de Nadal, ja han fet efecte als hospitals. A més, per si no n'hi hagués prou, la nova soca britànica ja està circulant per tot sense conèixer encara la incidència exacta d'aquesta.

El mapa d'incidència és desesperant, ja que totes les comunitats menys Canàries superen els 300 casos per 100.000 habitants. Castella i Lleó, el País Valencià, Madrid i la Rioja sobrepassen els 700 i Extremadura, Múrcia i Castella-la Manxa ja s'han disparat per sobre de 1000 casos, quatre vegades més del que està fixat com a risc molt alt (250). A més, a Andalusia ha crescut la incidència acumulada en prop de 200 punts des del passat cap de setmana i aquest dimecres han notificat 67 defuncions. Per contra, a Catalunya el ritme de casos descendeix, tot i que han perdut la vida 72 persones més en les últimes 24 hores.

El drama en les UCI de l'Hospital del Mar i Bellvitge

Un equip d'Informativos Telecinco ha volgut veure de primera mà com es troba la situació sanitària a l'Hospital del Mar i a Bellvitge. Els professionals estan esgotats i veuen com cada dia arriben més pacients contagiats. «Es noten les festes i cada vegada hi ha més pacients. La situació és gairebé insuportable. Fem i fem, però no arribem a tot. S'han anul·lat molts quiròfans i s'estan deixant de fer algunes cirurgies i visites de malalts crònics perquè no es poden assumir tants pacients», asseguren.

«Arribes a casa psicològicament baix i la gent segueix sense fer cas. Hi ha moments de saturació i col·lapse puntual. S'ajuntaran pacients amb Covid i pacients sense Covid. Falta personal. Tots aquests que fan festes, que tinguin cura de la gent del seu voltant. Ara arriben els contagis del 31 de desembre. No volem veure arribar els del 6 de gener», expliquen des del centre hospitalari.

«Estem cansats de la situació i dels polítics»

Xavi Tarragón, president de Comitè d'empresa de l'Hospital de la Mar, explica que «hi ha dies de forta pressió assistencial, superant la capacitat d'urgències, però és una cosa cíclica. Aquest any encara no n'hem vist tanta. Tenim 18 boxs d'UCI i s'han habilitat altres espais per a pacients crítics. Avui tenim 26 crítics per Covid més altres tipus de pacients. Ara tenim 3 plantes pacients per coronavirus i, en una situació normal, només en seria una. El creixement de pacients és gradual i no tan fort com al març. Els treballadors, això sí, estan esgotats», comenta Tarragón per definir el patiment que viuen cada jornada laboral.

Maribel Ramírez, membre del sindicat CGT de l'Hospital de Bellvitge, assenyala que «augmenten els pacients de Covid i per tant disminueixen els espais per a ells. Aquesta nit han hagut d'habilitar per a crítics i semicrítics una UVI tancada. Es comencen a veure pacients als passadissos des de fa una setmana. Aquí no es descarta que hagin de reprogramar altres cirurgies i visites. Estem cansats de la situació i dels polítics. L'Hospital Broggi està saturat i ens els deriven aquí», remarca.

«Gener i febrer seran complicats encara que baixin els casos i la corba»

D'altra banda, José Manuel Domínguez, coordinador del Bloc Quirúrgic de l'Hospital de Bellvitge, exposa que continuen amb «l'activitat quirúrgica al 100%, sense suspendre res. Aquesta setmana i la que ve són claus per veure l'evolució de la pandèmia i mantenir l'activitat quirúrgica com en la segona onada. Tenim un pla de contingència que es pot activar en qualsevol moment i desprogramar», assegura. A més, Domínguez apunta que «ara tenim 5 plantes dedicades a coronavirus. Gener i febrer seran complicats encara que baixin els contagis i baixi la corba».