Gent passejant pels carrers de Barcelona el juliol del 2020

Creix la presència de la Covid en les aigües residuals de Catalunya

Així ho revelen les dades de la plataforma 'sarsaigua.icra.cat

La presència del virus SARS-CoV-2 ha augmentat a les aigües residuals de Catalunya, en consonància amb l'evolució de la pandèmia. Així ho revelen les dades de la plataforma 'sarsaigua.icra.cat', que informa de la presència i les oscil·lacions de rastres genètics del virus a les aigües residuals d'entrada de diverses depuradores que sanegen el 80% de l'aigua.

L'evolució mostra un augment del nombre d'Estacions Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR) en què els gens virals no només són detectables sinó que s'incrementen fins a concentracions elevades. L'anàlisi va començar al juliol i llavors només es detectaven concentracions altes a les depuradores de Lleida i Fondarella. A partir de l'agost s'hi van sumar les de Barcelona i ara la majoria revelen altes concentracions.

El monitoratge s'emmarca en el projecte ‘Xarxa de Vigilància del SARS-CoV-2 en aigües residuals’ i consisteix en la presa de mostres a l’aigua d’entrada de les depuradores, abans que sigui tractada. Posteriorment, es transporten, amb totes les mesures de seguretat, a tres laboratoris vinculats als centres de recerca i tecnològics de referència. La quantificació de les traces genètiques del SARS-CoV-2 es fa mitjançant l’amplificació de l’ARN present a les mostres amb un mètode on s’analitza la concentració de l’ARN viral mitjançant una PCR quantitativa. Els resultats es tenen en 48 hores.

A l’inici del desplegament de la xarxa només es detectaven concentracions elevades en aquelles EDARs que assistien les poblacions de Lleida i Fondarella, coincidint amb el brot de principis de juliol al Segrià i al Pla d’Urgell. Des de mitjans d’agost es va observar clarament l’increment de les concentracions a la majoria d'EDAR de la província de Barcelona, especialment a l'àrea metropolitana, i algunes de les de la província de Girona, especialment en localitats costaneres amb gran afluència de turisme.

 

Circulació «alta i sostinguda» del virus

Les darreres anàlisis, fetes a l'octubre, mostren concentracions elevades en la majoria d'EDAR monitoritzades, fet que indica una circulació «alta i sostinguda» del virus entre la població assistida. La major part dels nivells estan en la franja vermella, que indica més de 100.000 còpies per litre d'aigua, una alta concentració del virus.

Aquesta xarxa és un projecte impulsat pel Departament de Territori, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i del Departament de Salut, que ha permès que aquest darrer i el PROCICAT disposin d’informació anticipada per activar els mecanismes i accions que considerin adients. La xarxa està coordinada per l'ACA, que ha finançat el projecte amb 400.00 euros, amb els principals centres de recerca catalans com l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), l’Eurecat i la Universitat de Barcelona.

En aquest sentit es compta amb la participació de tres laboratoris, dos d’ells de la Universitat de Barcelona (UB) especialitzats en l’anàlisi de virus en mostres ambientals i clíniques (el laboratori de Biologia Molecular de Virus Entèrics i el laboratori de Virus, Bacteris i Protozous d’interès en Salut Pública i Seguretat Alimentària), i el 'Center for Omics Sciences' (COS) d’Eurecat a Reus.

Aquesta xarxa se suma a la d’altres països europeus, com Països Baixos, Suïssa i Regne Unit, entre d’altres; que han començat a monitoritzar la concentració de les traces genètiques del SARS-CoV-2 en aigües residuals com a eina per anticipar possibles nous rebrots i per avaluar l’efectivitat de les mesures de contenció implementades. La Generalitat de Catalunya va participar la setmana passada en la reunió d'àmbit europeu 'Surveillance of Covid19 virus in wasterwater' sobre vigilància del coronavirus en aigües residuals, juntament amb països com Itàlia, Hongria i Holanda.