Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home posant-se la vacuna contra la grip a Figueres

Creix el rebuig a la vacuna i Salvador Illa esclata: «Menys bromes»

Un 55% dels espanyols prefereix conèixer els efectes de la vacuna abans de rebre la dosi

Un home posant-se la vacuna contra la grip a Figueres
Un 55% dels enquestats prefereix conèixer els efectes de la vacuna abans de rebre la dosi  | ACN

El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) confirma la tendència a l'alça de la desconfiança dels espanyols cap a la vacuna. Segons la darrera enquesta, un 55% dels enquestats prefereix conèixer els efectes de la vacuna abans de rebre la dosi i baixa el percentatge dels que se la posarien primer, un 32,5%.

La desconfiança creixent fa augmentat també el nerviosisme a Sanitat, que malgrat la campanya de conscienciació sobre la seguretat de les vacunes veu com la població segueix reticent a les portes de l'inici de la vacunació. En aquest context, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, acaba d'enviar un missatge contundent: «Pocs acudits i menys bromes, perquè les vacunes són segures». 

En una compareixença a Sant Sebastià, el ministre ha reaccionat davant la darrera enquesta del CIS i ha respost que al voltant del mes de maig i juny hi haurà 20 milions de persones vacunades a Espanya. Illa ha recordat que el pla de vacunació consta de tres etapes i que la primera d'elles, entre gener i febrer, servirà per cobrir a la població de risc i els sanitaris.

També ha incidit en què les dosis arribaran progressivament, no de cop, i que un dels condicionants és l'autorització dels medicaments per part de l'agència reguladora. Per aquest motiu, ha reiterat que les vacunes que s'administraran a Espanya i a Europa hauran superat els protocols de les companyes i la verificació de l'agència reguladora, que garanteixen l'eficàcia i la seguretat: «En aquesta història, pocs acudits».

 

 

Vacunació en públic

Els esforços del govern espanyol per convèncer als espanyols de la seguretat de les vacunes no s'atura. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha anunciat avui que es vacunarà en públic si és necessari perquè la societat espanyola confiï en la ciència, i ha apel·lat al sentit comú per evitar un repunt dels contagis per Nadal.

«Jo sóc ciutadana i compliré les normes del grup que em toqui, si fa falta que ho faci en públic, també ho faré», ha declarat la vicepresidenta, que també ha assegurat que Espanya compta amb una gran infraestructura per vacunar. En contra del que diu el CIS, creu que els espanyols tenen «molta confiança en la vacuna» d'acord amb les xifres de vacunació de la grip tots els anys.

 

Nou de cada deu, molt preocupats

Però a Sanitat li queda molta feina per fer per convèncer a la població de tot això. El percentatge d'espanyols que es vacunaria immediatament era del 44,4% al setembre, però a l'octubre va baixar al 40,2% i el novembre al 36,8%. La darrera enquesta mostra que ara és només un 32,5%, un fet que demostra un augment del rebuig entre els espanyols.

A més, un 82% de les persones enquestades asseguren haver seguit la informació sobre els avenços de les diferents vacunes. Dels que es mostren reticents, un 59,6% ho faria si ho recomana el seu metge, mentre que un 26,2% no ho faria en cap cas.

El rebuig dels espanyols a la vacuna contrasta amb la preocupació davant la pandèmia. Segons el CIS, el 73,8% dels espanyols està intranquil, el 64,1% angoixat i el 62,3% ansiós. També abunden estats anímics com la desil·lusió i el temor. I gairebé la meitat es mostren espantats per la pandèmia i irritats. En menor percentatge, estan els que reconeixen problemes per agafar el son i estats d'apatia.

Però la dada que crida més l'atenció és que nou de cada deu espanyols es mostra molt preocupat o bastant pels efectes del virus a Espanya, mentre que en un 56% dels enquestats la seva família directiva s'ha vist molt afectada pel coronavirus. La majoria creuen que el que més s'ha vist afectat és la seva manera de viure i relacionar-se.

El gran temor dels experts

Però no només els espanyols es mostren preocupats amb la vacuna. També els experts i per una raó concreta: que el virus pugui mutar i faci falta vacunar tots els anys. És el mateix que passa amb el virus de la grip, el problema és que segueixen existint molts dubtes sobre el coneixement de la immunitat davant el coronavirus.

Una de les situacions que més preocupen als experts és que la capacitat de mutació del SARS-CoV-2 compliqui l'evolució de la pandèmia perquè podria fer que l'organisme no reconegui al virus i es pugui tornar a infectar malgrat haver superat la malaltia. Si això passés, seria necessari vacunar-se tots els anys amb vacunes que contenen ceps nous.

Actualment, es coneix que la taxa de mutació del coronavirus és petita. Si es manté així, els casos de nous contagis seran mínims o inexistents i no hi haurà necessitat de canviar la vacuna cada any. A dia d'avui, només s'han detectat 27 casos de reinfecció en tot el món.