Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dos ancians s'agafen de la mà

Augmenten les peticions d'ingrés a les residències de gent gran a Catalunya

La mortalitat del coronavirus ha deixat 4.000 places vacants

Dos ancians s'agafen de la mà
Augmenten les peticions per a l'ingrés en residències de gent gran a Catalunya | cedida

La crisi del coronavirus, que ha afectat especialment la  gent gran, amb la majoria de morts amb edats superiors als 70 anys, ha provocat que  4.000 places en residències de gent gran gestionades per Salut hagin quedat vacants i ara s'hagin disparat les sol·licituds d'ingrés.

Segons ha explicat la Cadena Ser Catalunya, l'Associació professional de directors de residències reben fins a 1.000 peticions cada dia per ingressar en alguns dels geriàtrics  que hi ha a Catalunya per omplir aquestes 4.000 vacants lliures, tornant a ampliar les llistes d'espera habituals. 

L'augment de les peticions podria deure's al deteriorament d'alguns d'aquests avis, que fa mesos que no poden anar als seus centres de dia  perquè han estat tancats pel confinament, i també al fet que molta gent que fins ara se n'ha fet càrrec han de tornar a la feina. 

A més, l'avanç de les fases de desescalada també permet relaxar les prohibicions. Cal recordar que des de la Fase 1 ja es poden fer nous ingressos en residències on no hi hagi cap cas  positiu de coronavirus. 

Tot i això, els ingressos seran més lents, tal com han alertat els professionals, perquè s'han posat en marxa nous protocols que requereixen, per exemple, realitzar una prova PCR als sol·licitants o aïllar-los en habitacions individuals durant una setmana per evitar contagis i brots en les residències, precisament on més mal ha fet la malaltia. 

Es reprenen les visites a les residències

Un altre dels canvis que ha arribat amb la desescalada i que té a veure amb les residències és que ja es tornen a permetre les visites, tot i que seran diferent de les visites habituals d'abans de la pandèmia. 

Així, el govern permet fer visites de fins a 30 minuts per persona, malgrat que els experts en recomanen 15, com ha explicat Andrés Rueda, president d'ASCAD (Associació Catalana de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència Gerontològica), en una entrevista a la Ser.