Les escoles faran cribratges massius a partir del 20 de setembre

Així, la mesura s'efectuarà 6 dies després de l'inici del curs escolar

Imatge d'arxiu de l'interior d'una aula de 4t de primària
Els centres escolars començaran a fer cribratges massius a partir del 20 de setembre  | ACN

Cinc dies abans de començar el nou curs escolar, el president del Consorci d'Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que els centres educatius faran cribratges massius a partir del 20 de setembre. Al llarg de dos mesos es preveuen un total de 500.000 proves, però, tal com ha matisat Cambray, se'n faran més durant l'any.

Els centres barcelonins demanen emprar serveis exteriors

Paral·lelament, el 40% dels centres educatius a Barcelona ha demanat fer servir espais exteriors i equipaments municipals per tenir més espai per fer la seva activitat aquest curs 2020-2021. Segons ha explicat el Consorci d'Educació de Barcelona, fins a aquest dimecres s'han rebut 129 peticions d'ús d'espai a l'aire lliure i 32 en equipaments municipals.

D'aquestes, se n'han resolt favorablement una cinquantena i es treballa per fer el mateix amb la resta. Alguns exemples d'espais confirmats són l'ús de la Plaça de la Mercè per part de l'Escola Drassanes o l'Espai Jove Casa Sagnier i els Jardins d'Enric Sagnier per part de l'Institut Montserrat. La majoria de les sol·licituds són per fer-hi activitats complementàries, com pot ser el pati.

Cal dir que, a més, el Departament de Salut farà un seguiment constant dels contagis de covid-19 i les mesures de prevenció en 50 centres educatius per extrapolar-ne els resultats a la resta de la població escolar. També s'hi provaran tècniques diagnòstiques, com test ràpids d'antigen. És el projecte d'escoles sentinella, que Salut i Educació preveuen arrancar en les properes setmanes. En els propers dies s'escolliran quins seran aquests centres a partir del seu compromís i voluntariat. «Seran una mostra representativa per tenir una foto del territori», ha explicat el director general de Recerca, Robert Fabregat. D'altra banda, està previst que el 21 de setembre comencin les 500.000 PCR en el marc de cribratges a les escoles i que s'han de fer en dos mesos.

'Sentinella' -soldat posat en un lloc per vigilar-lo durant un temps- és un concepte molt estès en salut pública i sol referir-se al sistema per recollir mostres de la incidència d'una malaltia per extrapolar-ne els resultats al conjunt de la població. Així, la idea de les escoles sentinella és reunir una mostra de 50 centres que siguin representatius del conjunt de Catalunya per fer un seguiment constant de les mesures relacionades amb la covid-19. L'objectiu, crear coneixement, construir evidència, que ajudi a prendre decisions.

«Farem seguiment durant tot el curs d'aquests centres per generar noves evidències científiques per millorar les actuacions preventives i la planificació sanitària», ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, en la roda de premsa per presentar el projecte de les escoles sentinella, juntament amb el titular d'Educació, Josep Bargalló. Les escoles sentinella permetran fer una «auditoria constant» de la situació del coronavirus a les escoles, ha resumit Fabregat.


Comentaris

envia el comentari