Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Sánchez diu que als catalans «no els preocupa ara si Catalunya serà independent» sinó «controlar el virus»

El president espanyol, en una intervenció al Senat, ha demanat a JxCat «unitat i sensatesa enfront de la pandèmia»

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
Imatge d'arxiu del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una roda de premsa. | Catalunya Diari

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha opinat aquest dimarts que «als catalans no els preocupa ara si hi haurà o no una Catalunya independent, sinó controlar el virus», i que en això està compromès l'Executiu i ha allargat la mà a la Generalitat de Catalunya. Durant una compareixença al Senat aquest dimarts a la tarda, Sánchez li ha dit al senador de JxCat, Josep Lluís Cleries, que el govern central té clar que «els interessos d'Espanya són els de Catalunya i els de Catalunya són els d'Espanya» i per això li ha demanat «unitat i sensatesa enfront de la pandèmia».

En aquest sentit, el president també ha recalcat que ara que JxCat «teoritza molt sobre fer una confrontació intel·ligent» i que potser és perquè ha vist que la que han practicat abans no ho va ser. «Per aquí anirien bé, no va ser intel·ligent la confrontació, la confrontació és dialogar i és el que farà el govern» espanyol. Sánchez assumeix que, quan es reuneixi la taula de diàleg, el Govern parlarà de «l'amnistia i el dret d'autodeterminació», però ha deixat clar que ell defensarà «l'agenda del retrobament» perquè segueix convençut que dins de la Constitució pot trobar-se «una solució dialogada al conflicte a Catalunya».

És «contradictori» demanar diàleg a un govern i després no facilitar la seva estabilitat

A ERC, el cap de l'Executiu li ha contestat que és «contradictori» demanar diàleg a un govern i després no facilitar la seva estabilitat, en pro d'aquest diàleg, donant suport als pressupostos. Així ha respost a la senadora Mirella Cortès, deixant clar que la seva «convicció sobre el diàleg» amb el Govern català no té a veure amb la negociació pressupostària i que el seu grup pot prendre legítimament la decisió que consideri.

Sobre els pressupostos en si, Sánchez li ha dit a Cortès que pot retreure-li polítiques com les inversions a Catalunya, però no que el govern central no faci polítiques progressistes. Amb tot, Sánchez ha insistit que està compromès amb tornar a reunir la taula de diàleg entre el govern espanyol i el Govern català, però que el problema —segons entén després d'«escoltar el portaveu de JxCat»— sembla ser en un altre lloc, probablement en el «període electoral» decidit pel mateix president de la Generalitat, Quim Torra.

Sánchez diu que el Govern també hauria de practicar el diàleg amb els partits a Catalunya

El cap de l'Executiu ha assenyalat que la taula no ha pogut reunir-se perquè la pandèmia ha impossibilitat els desplaçaments i ha deixat clar que ell vol «enfortir aquesta comissió bilateral». Amb tot, ha insistit que també el Govern hauria de practicar el diàleg amb els partits a Catalunya i amb el PSC, i ha recordat que al Parlament hi ha una taula que Torra no reuneix des de fa temps.

Sánchez també li ha dit a la senadora d'ERC, qui l'ha acusat de «donar suport a una monarquia corrupta», que el PSOE defensa tot el pacte constitucional, «a diferència d'altres que el que fan és defensar un article o un altre en funció del seu interès».