Pla mitjà d'una professional sanitària del Clínic posant-se guants de protecció a l'UCI amb malalts de covid

La crida dels metges catalans d'UCI a la ciutadania: «Estem esgotats»

Actualment, a Catalunya hi ha 675 pacients ingressats a les unitats de crítics

Els metes de les unitats de cures intensives (UCI) dels hospitals catalans han fet una crida a la ciutadania per tal que limitin al màxim el contacte social, davant la complicada situació epidemiològica que es viu a Catalunya en els darrers dies, amb la pressió assistencial en creixement. Ara com ara, hi ha 2.958 pacients hospitalitzats, amb 675 a les UCI. Una situació que ja és més greu que en la segona onada de la tardor.

En una entrevista al canal 324 aquest dissabte, el coordinador de la Unitat d'Hospitalització de Covid-19 de l'Hospital del Mar, Robert Güerri, ha explicat que durant aquesta setmana s'ha produït un punt d'inflexió, situant el centre sanitari barceloní per sobre de la seva capacitat. «Estem començant a veure l'explosió d'aquesta setmana, que jo crec que s'allargarà les pròximes setmanes. Ara estem intentant mantenir el balanç d'atendre bé els malalts Covid i els malalts no Covid. I això implica les cirurgies», ha manifestat.

Robert Güerri considera que la situació actual era previsible i que és conseqüència de la flexibilització de mesures durant les festes de Nadal. L'infectòleg ha explicat que l'impacte als hospitals es reflecteix un mes després dels contagis.

El gran problema: la falta de personal sanitari

Juntament amb la gestió dels espais físics, el gran maldecap dels hospitals catalans és la falta de personal qualificat, concretament d'infermeres i infermers, així com la saturació i cansament acumulat dels sanitaris. Així mateix, els metges d'UCI també lamenten la falta de fàrmacs específics per tractar la Covid-19. En aquest sentit, la cap de Medicina Intensiva de l'Hospital Trias i Pujol de Badalona, la doctora Pilar Ricart, ha assenyalat que «evidentment que la gent donarà el cent per cent de les seves possibilitats, però és que aquest 100% ja comença a ser molt difícil. En aquests moments estan molt, molt esgotats».

El cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar de Barcelona, Joan Ramon Masclans, ha explicat a Catalunya Ràdio que «nosaltres ja fa bastants dies que hem multiplicat per dos i mig la capacitat de crítics. Estem pràcticament plens, vaja, i al voltant del 75% dels malalts que tenim als llits de crítics ja són per Covid. Per tant, estem malament i amb perspectives de seguir empitjorant, segons les dades, en les pròximes dues setmanes, segurament».