Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de la bancada independentista marcant el vot a favor de la seva proposta de resolució, el 26 de novembre del 2019

Nova tempesta al Parlament: Torra sense acta, crisi JxCat-ERC i la legislatura, en risc

Després d'un cap de setmana de converses entre socis de govern, no s'ha produït cap acord sobre el cas Torra

Pla general de la bancada independentista marcant el vot a favor de la seva proposta de resolució, el 26 de novembre del 2019
El Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu. | Cedida

L'actualitat política i el futur de la legislatura s'ho juguen gairebé tot aquest dilluns, 27 de gener, a la tarda, al Parlament de Catalunya. A primera hora del matí, el secretari general de la cambra ha ordenat la retirada de l'escó a Quim Torra. Amb aquesta decisió, formalment, Torra ja no és diputat i, per tant, no té dret a assistir —ni, és clar, a votar— al ple que ha de començar a les tres de la tarda.

Aquesta era la primera incògnita que calia resoldre aquest dilluns:  si el Parlament retiraria, o no, l'acta de diputat a Torra en compliment del mandat judicial emès pel Tribunal Suprem. Ho han fet els serveis legals de la cambra, amb una decisió rubricada pel seu secretari general, Xavier Muro. La decisió, però, obre encara més incògnites, distancia més JxCat i ERC i augmenta el risc en què es troba l'actual legislatura.

Manca d'acord entre JxCat i ERC

En els darrers dies, JxCat i ERC han defensat la tesi que Torra havia de mantenir l'escó. Oficialment, els postconvergents defensaven també el seu dret de vot com a diputat i, per tant, que es desobeís el que ordenava el Suprem. ERC, en defensa també de  Torra, advocava per no posar en risc els acords presos per la cambra i proposava que Torra, malgrat conservar l'escó, no votés. D'aquesta forma, doncs, es mantenia el desafiament a una decisió judicial que es considera injusta, però no es posaven en risc els acords presos pel Parlament: en les properes setmanes s'hi haurà de votar l'inici de la tramitació dels pressupostos.

Tot i que al llarg del cap de setmana s'han intensificat els contactes entre JxCat i ERC per acordar una solució intermitja i defensable per les dues parts, no hi ha hagut acord i a primera hora d'aquest dilluns s'ha produït la decisió de Xavier Muro d'ordenar la retirada de l'escó a Torra i fer córrer la llista.

Totes les mirades a la mesa de les 12.30 hores

Les mirades es fixen ara, més que mai, en la reunió de la Mesa del Parlament prevista per a dos quarts d'una del migdia. Sectors de JxCat, enervats per la decisió del Parlament, exigeixen a Torrent alguna argúcia legal per evitar que s'escenifiqui, aquesta tarda, la despossessió de Torra com a diputat. Si no s'esquiva d'alguna forma la decisió de Xavier Muro, la divisió defintiva entre JxCat —o, almenys, els seus sectors més durs—  i ERC es pot fer gairebé insalvable.

A JxCat hi ha representants que donen suport a la idea d'allargar la legislatura almenys fins a l'aprovació dels pressupostos —tesi que defensen ERC i els Comuns— però hi ha altres sectors que defensen que, si aquest dilluns Torra és destituït com a diputat pel Parlament, s'anticipin unes eleccions autonòmiques que podrien arribar amb l'independentisme en el seu màxim nivell de divisió. Les properes hores seran decisives al Parlament i els moviments que s'hi puguin produir poden ser inesperats.

També et pot interessar...