Elisenda Paluzie i Carles Puigdemont.

Segueix la crisi a l'ANC: Diversos crítics funden una escissió

L'objectiu és que les candidatures sense representació al Parlament vagin juntes a les eleccions del 14-F

Moment delicat per a l'Assemblea Nacional Catalana, l'entitat d'èxit que havia organitzat multitudinàries manifestacions en motiu de la Diada Nacional de Catalunya entre els anys 2012 i 2019. Des que Elisenda Paluzie lidera l'associació, prenent el relleu de Jordi Sànchez, l'entitat viu una crisi d'influència que va de la mà amb la davallada del procés independentista. Aquest cap de setmana se n'ha viscut un darrer exemple: el naixement d'una escissió de l'Assemblea.

Funden la plataforma Donec Perficiam

Els set secretaris nacionals que van dimitir de l'ANC el passat 3 de novembre, han impulsat la plataforma 'Donec Perficiam', amb l'objectiu de pressionar els partits independentistes a les pròximes eleccions al Parlament perquè es presentin junts. Insisteixen en què les set candidatures que actualment no tenen representació al Parlament pactin uns acords mínims per concórrer conjuntament a les votacions. Tal com ha manifestat un dels portaveus, l'objectiu serà «fer d'observadors» i veure si s'articula un acord que permeti fer realitat «el mandat de l'1 d'octubre de 2017 si les forces independentistes sumen el 50% més 1 dels vots emesos».

La plataforma també s'adreçarà als tres partits majoritaris —Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP—, però són conscients de «les dificultats perquè aquestes formacions facin allò que no han tingut la capacitat de fer fins ara». Els impulsors de 'Donec Perficiam' afirmen que no s'integraran en cap llista electoral i que l'únic que faran és «demanar el vot per a aquesta coalició de partits». Un camí que, defensen, és l'únic que pot garantir «un futur pel conjunt dels catalans» en un context on «l'Estat està en fallida econòmica, social i moral».

Volen la independència immediata si hi ha majoria independentista

Al manifest presentat, sostenen que la candidatura que en surti ha de validar l'estratègia unilateral, ha de fer efectiva la declaració del 27 d'octubre i ha de comptar amb la ciutadania per acompanyar el Govern i el Parlament en la defensa «de la llibertat del país». Precisament, els set dimissionaris que van abandonar l'ANC per discrepàncies amb l'estratègia que l'entitat plantejava de cara a les eleccions, han subratllat que cal «exigir» als partits independentistes que compleixin «la voluntat popular».