Estem vivint temps excepcionals i els nostres costums i hàbits es veuen afectats dràsticament. Després de mesos immersos en la crisi del coronavirus i després de les mesures decretades pel govern espanyol des de l'inici de la pandèmia, les conseqüències econòmiques - i inclús psicològiques- per al conjunt de la població son considerables. D'aquesta manera, un dels sectors més afectats és el de l'hostaleria.
Les restriccions imposades pel govern central i el toc de queda, que es podria allargar encara unes setmanes, fan que sigui pràcticament impossible celebrar el Cap d'Any en bars i restaurants. En el domicili familiar, el sopar de Cap d'Any serà molt diferent. Amb grups de sis persones (podem recórrer a les noves tecnologies perquè tota la família estigui present), convé seguir extremant les precaucions i no abaixar la guàrdia.
En aquest sentit, s'ha pronunciat la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana, que proposa traslladar la nit de Cap d'Any al migdia perquè l'impacte econòmic sigui menor. D'aquesta manera, algunes famílies podrien celebrar el cap d'any al restaurant complint amb les mesures de seguretat i el toc de queda, que està previst que es mantinguni des de les 23.00 hores a les 6.00 hores del matí a Espanya, i a Catalunya des de les 22.00 hores.
La idea és passar el Cap d'Any a casa
No obstant això, i tot i les peticions del sector de l'hostaleria, els experts segueixen insistint que la millor opció és celebrar el Cap d'Any a casa. Així ho assegurava Elvis García, professor d'epidèmies de la Universitat d'Oxford, en declaracions per a ‘El Programa de Ana Rosa’.
«Si un any no es pot convidar als familiars i amics, haurà de ser així. Hem de ser conscients què està en joc. El Nadal és una festa especial però sempre n'hi ha un cada any. Crec que és el moment de ser conscient i que cadascú sigui responsable dels seus actes», assegurava l'expert epidemiològic.
En el mateix sentit es pronunciava Rafael Bengoa, expert en salut pública i exassessor de l'Organització Mundial de la Salut, qui va anar més enllà i va afirmar que, amb un confinament domiciliari estricte, es podrien «impedir unes 400 morts al dia».
Un Nadal molt diferent
El que sí està clar és que aquest Nadal serà molt diferent del de l'any passat. Aquest fet pot suposar un autèntic sotrac al nostre estat d'ànim, però l'objectiu és assegurar que no es produeixin més contagis i empitjori la situació.
Per fer el Nadal més suportable, els experts proposen una sèrie de pautes, com mentalitzar-se com abans millor que el Nadal no serà com ens agradaria, aprendre de la resiliència dels més petits, avançar les compres de Nadal i fer-les per internet o utilitzar les noves tecnologies -mitjançant aplicacions de videotrucades- per contactar amb la resta de familiars.
En qualsevol cas, s'ha de dir adéu als sopars d'empresa multitudinaris, al turisme nadalenc o la cavalcada, perquè normalitzar la situació durant la campanya seria un greu error. «És un pensament màgic molt perillós perquè si es rebaixa molt la corba i s'arriba, per exemple a 100 casos per 100.000, es donaria el perill, com va passar a l'estiu, de normalitat la situació com si el virus ja no circulés», assegurava l'epidemiòloga Pilar Serrano Gallardo, va declarar Serrano.