Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la cuina cremada de la dona de 81 anys de Reus

El sector social carrega contra la «impunitat» de Gas Natural en el cas de la dona de Reus morta en un incendi

El Sindicat d'Habitatge de Reus convoca una concentració per aquest dimecres per protestar contra la decisió

El sector social carrega contra la «impunitat» de Gas Natural en el cas de la dona de Reus morta en un incendi

Creix la indignació per la impunitat de Gas Natural amb la mort d'una dona a Reus

El Sindicat d'Habitatge de Reus convoca una concentració per aquest dimecres per protestar contra la decisió

L'Aliança contra la Pobresa Energètica ha carregat aquest dimarts contra el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per anul·lar la sanció de 500.000 euros que la Generalitat va imposar a Gas Natural pel cas de Rosa Pitarch, l'àvia de 81 anys de Reus que va morir en l'incendi de casa seva el 14 de novembre de 2016 provocat per l'espelma que feia servir per il·luminar-se.

L'entitat ha expressat la seva «indignació» davant una decisió que reforça «la impunitat» de les grans companyies energètiques. «Sempre hem defensat que la llei és prou clara, però si el poder judicial acaba veient la manca de reglament com un problema, estudiarem totes les opcions perquè cap família a Catalunya quedi desprotegida i es puguin aplicar sancions en cas d'incompliment», ha defensat a través d'un comunicat.

En aquest sentit, l'Aliança creu que el TSJC ha «sucumbit» als interessos de «l'oligopoli energètic» i la seva voluntat de doblegar la llei contra la pobresa energètica «més garantista de tot l'estat». Així, recorda que la Llei 24/2015 segueix «ben viva». «Les companyies hauran de continuar respectant el mecanisme del principi de precaució recollit a la norma, pel qual qualsevol empresa subministradora ha de comunicar als Serveis Socials municipals l'existència d'un impagament abans d'efectuar el tall i garantir el subministrament en el cas que la família afectada es trobi en situació de vulnerabilitat», ha subratllat.

D'aquesta manera, no entén com la sentència "avala" la constitucionalitat de la llei, però «fa bons» els arguments de Gas Natural. «La notícia arriba poques setmanes després de la firma dels convenis entre la Generalitat i Endesa, després que l'empresa hagués de claudicar i condonar gairebé tres quartes parts del deute acumulat per famílies vulnerabilitzades mentre no podia tallar-los el subministrament», sosté l'entitat.

Concentració a Reus en contra de l'anul·lació de la sanció a Gas Natural

Una «fita» que demostra que la Llei 24/2015 «funciona» i ho seguirà fent «malgrat tots els atacs de l'oligopoli». Precisament a Reus, el Sindicat d'Habitatge ha convocat una concentració «per denunciar la impunitat de Gas Natural». Recorden que la mort de Rosa Pitarch es va produir «després del tall de subministrament elèctric sense demanar informe de vulnerabilitat».

Demà dimecres 21 d'abril han convocat una concentració a dos quarts de vuit del vespre a la plaça del Mercadal. Volen denunciar l'anul·lació de la sanció a l'empresa energètica arran del tall de subministrament que van aplicar a Rosa Pitarch. Consideren que va suposar «una vulneració molt greu que va provocar que, l'espelma que utilitzava per il·luminar-se generés un incendi del qual no va poder escapar».

Recorden, en aquest sentit, que era usuària de Serveis Socials, i que l'anul·lació de la sanció demostra «la impunitat amb què actuen les grans empreses». «És totalment insostenible a escala social ja que, com es demostra amb el cas de la Rosa Pitarch, hi ha vides en joc», reblen.

Posen sobre la taula que, arran d'aquestes situacions, «moltes persones i famílies es veuen obligades a ocupar i a fer connexions irregulars a la xarxa de subministrament energètic davant la passivitat i la falta d’alternatives que ofereix l’Ajuntament». En un comunicat emès aquest dimarts acaben per concloure que «no es pot criminalitzar a qui sobreviu davant la incompetència institucional quan les conseqüències són l’exclusió social».