El vicepresident en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, en un acte electoral d'ERC

ERC, al punt de mira: Crítiques del PSC i la CUP pels aldarulls dels darrers dies

Els cupaires marquen distància amb ERC: «Què teniu d'esquerres?»

Les negociacions per la investidura i la nova legislatura han marcat el debat parlamentari sobre els aldarulls contra l'empresonament de Pablo Hasel i el model policial. El ple de la Diputació Permanent d'aquest dimecres, 3 de març, l'han condicionat els blocs d'esquerres i dretes, així com els resultats del 14-F. La portaveu del PSC, Eva Granados, ha instat el vicepresident amb funcions de president i candidat d'ERC, Pere Aragonès, a triar entre Mossos o CUP. Pels comuns, Jéssica Albiach ha reclamat un canvi de Govern i ha exigit que no es frivolitzi quan es parli de violència. Vidal Aragonès (CUP) ha marcat distància amb ERC: «Què teniu d'esquerres?», i Carlos Carrizosa (C's) ha acusat l'independentisme de convertir Hasel en un «Joker nostrat».

Aragonès respon al PSC

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha retret a la portaveu del PSC, Eva Granados, que el faci triar entre estar al costat dels Mossos o de la CUP. «És una visió irresponsable i parcial i són intervencions que ens intenten posar en el blanc o negre», ha afegit en el torn de rèplica durant la seva compareixença a la Diputació Permanent arran dels aldarulls en les protestes per l'empresonament de Pablo Hasel. Aragonès ha defensat que cal afrontar tots els problemes que hi ha i no fixar-se només en esdeveniments que són «extremadament greus». Aragonès ha apostat per corregir les actuacions «errònies» dels Mossos però ha remarcat que la «immensa majoria» han estat actuacions «correctes i reglamentàries».

Aragonès ha demanat que no el facin triar entre abordar el conjunt del problema i la condemna de la violència, i ha defensat que cal fer les dues coses alhora. Si no, ha avisat que es prendrien «decisions insuficients». «El malestar no justifica la violència però cal analitzar-lo, prendre decisions i fer política», ha conclòs. El vicepresident ha qualificat els esdeveniments dels últims dies de «prova d'estrès» a qualsevol sistema d'ordre públic i ha admès que «evidentment hi ha actuacions millorables».

En aquest sentit, ha reiterat que els Mossos són els primers interessats a aclarir si hi ha hagut accions «negligents». El vicepresident també ha defensat que no es poden afrontar les polítiques de seguretat només centrant-se en l'ús de la força i en l'actuació dels Mossos pel que fa a l'ordre públic i ha afirmat que té un «abast més gran».

Pel que fa a les paraules de la CUP, en boca del seu membre a la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya, Vidal Aragonés, es tradueixen en una intenció clara dels anticapitalistes de marcar distàncies amb els republicans en plenes negociacions pel nou Govern, en una maniobra per enfortir la seva posició davant d'una ERC que anunciava aquest dimarts al vespre «avenços notables» amb la CUP.