Crítiques a la vaga de sanitaris a Catalunya: «No és el moment»

Desenes de sanitaris d'atenció primària s'han unit a les convocatòries

Imatge d'arxiu d'uns professionals sanitaris de l'Hospital Clínic de Barcelona
La CUS opina que és un «moment delicat» per convocar una vaga de personal sanitari | ACN

La Coordinadora d'Usuaris de al Sanitat (CUS) ha criticat que «no és el moment adient» per fer vaga en l'actual situació. La CUS ha valorat així l'inici de la vaga en l'atenció primària, prevista fins aquest divendres.

La Coordinadora ha alertat de l' «efecte contrari» que pot tenir l'aturada en la qualitat assistencial i el deteriorament de la imatge del personal mèdic i sanitari. Ha afegit que el moment és «encara més delicat» perquè coincideix amb l'inici de la campanya de la grip. Per tot això, ha demanat «per responsabilitat i solidaritat» amb els ciutadans, que els convocants es «repensin» la convocatòria de vaga i que les autoritats «s'avinguin a un diàleg constructiu per evitar conseqüències no desitjades per ningú»

La CUS ha assegurat que dóna suporta les reivindicacions del col·lectiu mèdic i ha demanat que no es malmeti «de cap manera» el primer nivell assistencial de la sanitat. També ha reclamat que es treballi per reconèixer els drets i reivindicacions de tot el personal mèdic.

Es mantenen les convocatòries i vagues dels sanitaris

Tot i les indicacions de la CUS, un centenar de metges dels centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) han protestat aquest dilluns al matí davant de la seu de la institució per reclamar solucions urgents a les condicions laborals, en la primera jornada de vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya i prevista fins divendres.

«Diem prou al maltractament», ha afirmat el president del Sector Primària ICS del sindicat, Javier O'Farrill, fent referència al principal lema que han cridat i mostrat amb pancartes els participants, «Prou». Uns 5.900 facultatius dels CAP de l'ICS estan cridats a la vaga per reclamar millores laborals, sobretot davant de la sobrecàrrega de fa anys i agreujada per la covid-19, i salarials.

Gairebé un 20% dels sanitaris d'atenció primària estan seguint la vaga

Un 19,8% dels metges d'atenció primària estan seguint la vaga convocada per Metges de Catalunya, segons xifres de l'Institut Català de la Salut (ICS) respecte al torn del matí. Els convocants en canvi situen el seguiment en el 55%. 

El territori amb major seguiment és Girona, amb un 31,10% seguit de la Catalunya Central (25%), la Metropolitana Nord (24,86%), i Barcelona ciutat (24,5%). Per darrere se situen la zona de la Metropolitana Sud (14,27%), Lleida (11,54%), Camp de Tarragona (6,85%), Alt Pirineu i Terres de l'Ebre és el territori amb menys seguiment (3,16%). L'ICS ha assegurat que la jornada s'està desenvolupant sense incidents i els serveis no afectats per la convocatòria funcionen amb normalitat.


Comentaris

envia el comentari