Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de Josep Maria Bartomeu en una roda de premsa al Camp Nou

Asseguren que el Barça utilitzarà els diners del préstec de l'Espai Barça per pagar salaris

El club va tancar la temporada 2019-2020 amb 97 milions d'euros de pèrdues

Imatge de Josep Maria Bartomeu en una roda de premsa al Camp Nou
Segons l'economista Marc Ciria els diners serviran per pagar salaris  | Catalunya Diari

El Futbol Club Barcelona afronta una setmana decisiva per decidir el calendari del vot de censura contra el president Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva. Si el procés tira endavant i hi ha un 66% de vots favorables es convocaran eleccions anticipades, que tindran lloc una mica abans de les ja convocades per al març. En tot cas, qui arribi a la presidència es trobarà un club amb una greu situació econòmica.

Si fa uns dies el vicepresident econòmic, Jordi Moix, va presentar el tancament de la temporada 2019-2020 amb pèrdues de 97 milions d'euros, no s'espera que el futur sigui gaire millor. Segons Marc Ciria, economista barceloní, director general de Diagonal Inversiones i responsable econòmic de la candidatura de Joan Laporta l'any 2015, l'herència de l'actual president passarà factura a la següent junta. Ho ha dit en una entrevista a EFE.

Ciria assegura que el préstec que el club ha demanat a Goldman Sachs no és per pagar l'Espai Barça, sinó que en realitat servirà per pagar els salaris dels jugadors a curt termini.  «Goldman Sachs no és conegut per prestar diners, sinó per fer operacions d'entrada en societats per després sortir-ne revenent les accions que ha comprat. És un banc d'inversió, no un banc de préstec de diners. Abans que aparegués el coronavirus el club ja devia 740 milions d'euros i amb la pandèmia el deute ha ascendit a 820», recorda Ciria.

«El principal problema és que és deute a curt termini. El Barça és el club del món amb la massa salarial més alta i això no és culpa del coronavirus. A partir de la sortida de Neymar l'any 2017 es van començar a fer uns fitxatges que estan fora de la ràtio d'endeutament pròpia del club, el qual s'ha saltat els seus propis estatuts", afegeix.

 

Préstec per pagar els salaris d'aquest exercici

Segons Ciria, «que aparegui Goldman Sachs significa que el Barça no ha pogut acudir a les entitats nacionals per tal d'incrementar el deute. El club està utilitzant el deute a 30 anys per l'Espai Barça, del qual està inflant clarament el resultat final del cost, per pagar els salaris d'aquest exercici. I a Goldman Sachs ja li sembla bé perquè està cobrant uns interessos d'entre el 3 i el 4%». 

D'altra banda, fa la següent reflexió, «Com s'executaria l'impagament del deute: amb patrimoni del club? Amb l'estadi? Perquè quan hi ha un préstec d'un banc d'inversió les clàusules són molt més fermes que les d'un banc tradicional. La junta necessita fer això per arreglar els números abans d'anar-se'n i els és igual l'Espai Barça perquè no el faran ells».

Per l'economista, la solució implica apostar pel planter, hauria de ser un 60% de la plantilla segons apunta, i aplicar una rebaixa de la massa salarial d'un 30%. A més, també s'haurien de renegociar els préstecs signats amb la resta d'entitats bancàries.