Meritxell Budó, consellera de Presidència, en una roda de premsa, 14/07/2020

El Govern reconeix que Catalunya es troba en plena segona onada de coronavirus

L'executiu aprovarà demà noves restriccions, incidint en la reducció de la mobilitat i la interacció social

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha confirmat aquest dimarts que, amb el creixement més que notable dels casos de coronavirus, Catalunya es troba en plena segona onada de Covid-19. Durant una roda de premsa aquest migdia, Budó ha assenyalat que, més enllà del risc de rebrot i la taxa de transmissió, ambdues força altes, també hi ha més ingressos hospitalaris i persones ingressades a l'UCI. 

En aquest sentit, el Govern ha titllat la situació de «molt preocupant», i en aquest sentit Meritxell Budó ha destacat la necessitat d'avançar-se i prendre mesures demà mateix. Unes mesures que, tal com s'ha anat sabent en les últimes hores, incidiran sobretot en la limitació de la mobilitat i de la «interacció social». 

Preocupa el risc de rebrot a Catalunya

Catalunya ha registrat fins aquest dimarts 187.574 casos confirmats acumulats de coronavirus 1.280 més que en el recompte de dilluns, segons ha informat la Conselleria de Salut en el seu web.

La xifra total de morts se situa en 13.513, la qual cosa suposa 14 més que dilluns: 8.222 a hospitals o centres sociosanitaris, 4.193 a residències, 846 a domicilis i 252 que no són classificables per falta d'informació.

La taxa del risc de rebrot ha pujat: dilluns va assolir un nivell de 311,00 i, aquest dimarts, es troba en 338,49, mentre que la velocitat de reproducció de la malaltia (rt) s'ha situat en 1,33.

La comarca d’Osona, sota vigilància dels experts

La comarca d'Osona (Barcelona) és la que més preocupa en aquest aspecte. En total ha comptabilitzat 4.550 casos confirmats acumulats de coronavirus i té un risc de rebrot de 956,80, segons ha informat la Conselleria de Salut de la Generalitat en el seu web.

El risc de rebrot permet valorar el creixement d'una epidèmia i és el producte que resulta de la velocitat mitjana de reproducció i la taxa d'incidència acumulada; és a dir, la xifra de casos dels darrers 14 dies per cada 100.000 habitants. El departament considera que el risc de rebrot és epidemiològicament baix quan es troba entre el 30 i el 70, epidemiològicament moderat entre el 70 i el 100 i epidemiològicament alt a partir de 100.

El risc de rebrot a la comarca d'Osona ha pujat prop de 400 punts aquest mes: a començament d'octubre es va situar en 515,21 i una setmana després s'ha incrementat fins als 956,80 punts.