Un cuiner Km0 amb la mascareta de Salvador Illa a punt de trencar dos plats a la plaça de Sant Jaume

«N'estem farts». La protesta d'avui dels restaurants Km0 davant la Generalitat

Els cuiners 'Slow Food' reclama mesures «més quirúrgiques» trencant plats davant la Generalitat: «La restauració de pobles petits no pot viure»

Una cinquantena de cuiners Km0 de Catalunya s'han concentrat aquest dilluns a la plaça Sant Jaume de Barcelona per a demanar a les institucions que no es tracti per igual a la restauració de les ciutats i la de pobles perquè, diuen, per als segons el confinament municipal suposa un «tancament encobert». En declaracions als mitjans, el president de Cuineres i Cuiners Km0, Isaac Gómez, ha reclamat que s'actuï de manera «quirúrgica» i ha rebutjat el tancament de zones poc poblades perquè el confinament municipal no afecta de la mateixa manera a la restauració a les comarques amb 6.000 habitants que a les de mig milió de persones.

«N'estem farts, la situació és insostenible. Dels 60 restaurants del corrent 'Slow Food' a Catalunya, set ja han hagut de tancar i vindran més», ha detallat Gómez, que també ha afegit que la majoria d'aquests establiments es troben en municipis petits, per la qual cosa el tancament perimetral representa per a ells com un tancament. «La restauració de pobles petits no pot viure de cap manera», ha assegurat.

El cuiner del restaurant Ca l'Ignasi de Cantonigròs (Barcelona), Ignasi Camps, ha explicat una afectació afegida dels restaurants que aposten per la proximitat: «Darrere de nosaltres hi ha un munt de petits productors que viuen de nosaltres i ara, com no els podem fer comandes, han de buscar-se la vida».

Trencament de plats per escenificar la protesta

Els manifestants també han reclamat que es paguin els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) als treballadors i s'impulsin ajudes directes al sector per a compensar les pèrdues generades per les restriccions. Així mateix, han reiterat que els restaurants són segurs «perquè els cuiners són els primers interessats en què ho siguin» i han demanat una revisió de les mesures.

Per la de fer visible la seva reivindicació, els restauradors de proximitat de Catalunya han escenificat l'estat dels seus restaurants en la seva protesta a la plaça de Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat, amb taules posades i buides.

Així mateix, també han trencat plats, que representaven els principals actors afectats, mentre lluïen caretes d'alguns responsables polítics com el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; el ministre de Sanitat, Salvador Illa; el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés.