Ara fa un mes que es va posar en marxa la Incubadora TiC Sensor. Es tracta d'un programa per ajudar a crear i fer créixer negocis relacionats amb l'àmbit digital de Reus. És una de les mesures impulsades a través del Pla de Reactivació Econòmica i Social i compta amb un pressupost de 30.000 euros.
La primera fase ha acabat aquest dimecres i la segona durarà fins al juny quan culmini, previsiblement, amb una quinzena de noves empreses operatives. S'hi van presentar una trentena de propostes i la meitat va passar el primer filtre, que havia de servir per seleccionar aquelles que tinguessin potencial de creixement i que fossin viables.
Deu dels seleccionats hi van arribar en una fase molt inicial, mentre que els altres cinc ja havien fet les primeres passes pel seu compte. Durant aquest primer mes s'han dut a terme cinc sessions que, segons explica la regidora d'Economia i Coneixement, Teresa Pallarès, han estat «centrades en conceptes bàsics sobre la idea del negoci i el pla de màrqueting».
De la formació dels emprenedors a la consolidació dels negocis
A l'hora de seleccionar els projectes, aclareix, es buscava un perfil concret, que es podia aplicar a un ampli ventall de sectors econòmics. «S'ha prioritzat que siguin activitats amb potencial de creixement, que puguem tenir empreses que es facin grans i generin llocs de treball que, a més en aquest cas, són molt qualificats», subratlla.
Destaca, també, que el 75% de les persones que impulsen aquests projectes tenen entre 18 i 35 anys, «és gent molt jove i molt preparada». Tot plegat repartit entre sectors com l'alimentació i la nutrició, la sostenibilitat, l'oci i l'esport, la biomedicina, els productes per a mascotes o els videojocs. Tres dels projectes, a més, sorgeixen de la URV directament en empreses derivades anomenades spin off.
Ara ha acabat la primera fase i això vol dir que els projectes ja poden ocupar espais a Redessa, amb un màxim de tres llocs de feina en una zona de treball compartit a l'edifici Tecnoparc. Els servirà per seguir desenvolupant el negoci a través dels mentors, que durant els pròxims sis mesos seguiran de prop cadascun dels projectes de manera individualitzada.
Es passarà, així, de les sessions col·lectives a l'assessorament personalitzat. Després d'haver impartit la formació que s'ha considerat adequada per a la quinzena de projectes, es passarà a l'acompanyament individual, més enfocat a cada negoci en concret.
La incubadora es va presentar com una mesura per generar ocupació i riquesa davant de la crisi actual. Tot i això, Pallarès assegura que «de cara a l'any que ve ho volem ampliar i consolidar com un projecte dins de l'àrea de Redessa». Admet que el que pot suposar un punt d'inflexió en aquest sentit són diverses línies de finançament europeu.
Idees amb el recorregut mig fet
Un dels projectes que s'estan desenvolupant a la incubadora TiC és El Proyecto, una empresa de videojocs impulsada, juntament amb un company, per Sergi Quero. Se centra en la producció i desenvolupament de videojocs i treballen amb l'objectiu de posar-la definitivament en marxa d'aquí a sis mesos.
És un dels casos en els quals ja hi havia una part del recorregut feta. «El projecte ja està pràcticament en marxa, estem començant amb el màrqueting i a vendre producte», explica. La incubadora, per tant, «ens està ajudant a créixer en màrqueting principalment».
L'impuls principal al projecte li van donar a l'inici de la pandèmia de Covid-19. Des d'aleshores que treballen en el desenvolupament de videojocs i amb la idea d'«incentivar la gent que s'està formant d'aquesta zona perquè tinguin un lloc on començar».
El salt definitiu, però, compten fer-lo quan culmini el seu pas per la incubadora. «No havíem sortit al mercat perquè no teníem els productes acabats ni sabíem com fer-ho, i la incubadora ens ajuda a sortir al mercat de la manera adequada», exposa Sergi Quero.
Aquest dimecres ha acabat la primera fase, centrada en la formació dels emprenedors. A partir d'ara comença la segona, més orientada a cadascun dels projectes de manera individual. «Ens donaran un mentor de manera permanent per als pròxims sis mesos; aquesta persona ens ajudarà a acabar de fer tot el recorregut que necessitem».
Serà llavors quan, apunta, podran començar a contractar personal, una mesura que fins ara han aturat per reprendre-la quan el projecte sigui totalment sòlid. Durant la primera fase, l'objectiu principal ha estat la formació dels impulsors dels projectes. S'ha fet de manera general, però trobant també espais per centrar-se en cada perfil de negoci.
Cada sessió es dedicava a un tema diferent, i hi ha hagut sessions en les quals els participants s'han dividit, per exemple, en funció de si el seu projecte anava destinat a proveir empreses o al client final. Totes dues sessions van quedar penjades al web i disponibles per als participats en la incubadora, però es dissenyen per ser tan específiques com sigui possible.
De la idea inicial a la creació del negoci
Diana Ghiocel és la creadora d'Eranimal, una botiga digital per a mascotes on s'ofereixen productes naturals. Va començar a través d'un programa d'emprenedoria de la URV, i enguany es va presentar també a la incubadora TiC impulsada per l'Ajuntament de Reus.
«Jo no vaig estudiar cap carrera, vaig començar a treballar molt jove», explica. Valora molt positivament, per tant, «tenir aquesta oportunitat de participar en una acceleradora on ens han ensenyat com gestionar el màrqueting digital, com fer un pla d'empresa correcte i tot el que implica establir un negoci».
La seva idea és que el negoci funcioni exclusivament per internet, sense botiga física. De fet, es planteja que comenci a funcionar d'aquí a un mes. «Si puc acabar la pàgina web d'aquí a un mes, la idea és treure-ho ja i començar a treballar com més aviat millor», assegura.
«L'objectiu és ser una guia de compra, que la gent no necessiti anar a una botiga, sinó que la plataforma tindrà un sistema automatitzat per ajudar-los en la seva compra», detalla. Actualment treballa en la creació de la plataforma, i ja té a punt la part del negoci que implica el client final.
El que està treballant ara és «la part més extensa i elaborada; a part de ser una botiga en línia, també vull treballar amb altres botigues, establir una plataforma on altres botigues hi puguin vendre. Admet que tenia la idea clara, però que precisament es va interessar per la incubadora «perquè m'ajudessin a llançar-me i a veure com podem treballar-ho».
Diana Ghiocel resumeix que «m'ha ajudat molt, m'han donat moltes idees i pautes; estic fent el projecte sola i que et guiïn, que et diguin 'ves per aquí, ara fes aquest pas' i anar trobant punts forts del projecte, ajuda molt».
«La pandèmia ens ha avançat deu anys la transformació digital»
Teresa Pallarès exposa la incubadora TiC com a exemple de la importància del Tecnoparc i de Redessa com a pol empresarial de futur. Hi relaciona, de fet, l'àrea 5G del Camp de Tarragona que s'ha presentat recentment. El perfil de les empreses del Tecnoparc, i també l'activitat del Clúster TiC que han format serveix per seguir veient aquesta zona com un pol d'inversió i expansió tecnològica.
La regidora destaca que són «unes cinquanta empreses que mouen 1.500 professionals». Llocs de treball, afegeix, «amb un valor afegit important, amb carreres de futur i amb gent que contínuament estan fent cursos i adaptant-se». Un sector que, recorda, ha estat dels menys afectats per l'actual crisi, i és un dels que sembla que se'n recuperarà abans.
«La pandèmia ens ha avançat uns deu anys la transformació digital», sentencia. Matisa, de fet, que «si no són deu, quatre o cinc els hem saltat de cop». Un canvi que implica, segons explica, que estigui canviant el perfil de llocs de treball. «Hi haurà llocs de feina que es destruiran perquè no suportaran aquest canvi», alerta. Afegeix, això sí, que per contra se'n crearan de «molt més preparats i especialitzats». «No és una època de canvis sinó un canvi d'època», manté Teresa Pallarès.