Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Taules amb ordinadors i persones treballant, amb el cartell del Clúster TIC Catalunya Sud al centre

La pandèmia al sector tecnològic: d'aguantar el cop a créixer i obrir mercat

El Clúster TIC Catalunya Sud elabora un informe que evidencia la reacció del sector a la situació, diferent de la resta d'àmbits econòmics

Taules amb ordinadors i persones treballant, amb el cartell del Clúster TIC Catalunya Sud al centre
L'impacte de la pandèmia a l'àmbit digital ha sigut molt diferent del que han patit altres sectors | Àngel Ullate

L'impacte de la pandèmia de Covid-19 sobre el sector tecnològic i digital ha sigut molt diferent del que han patit altres àmbits econòmics. Així ho reafirma el Clúster TIC Catalunya Sud després d'haver elaborat un informe a partir de les empreses que l'integren i que, en conclusió, permet assegurar que han pogut parar el cop i trobar noves oportunitats en aquesta situació adversa.

«Moltes empreses han crescut, no totes, evidentment, però n'hi ha que han crescut en volum de feina», apunta Gabriel Domènech, clúster mànager del conglomerat empresarial. Precisament el pes guanyat per l'àmbit digital durant el confinament, i encara ara amb les restriccions actuals, és el que ha permès a aquest sector poder trobar un cantó positiu a l'escenari incert.

El sector tecnològic s'adapta al teletreball de manera automàtica

De fet, explica, «hi ha empreses informàtiques que, arran de la Covid, no només han fet la seva jornada laboral, sinó que han fet més hores encara», una realitat que s'ha palpat al Clúster TIC Catalunya Sud. A la pràctica, apunta, «han tingut clients que han demanat certs canvis en l'àmbit de la transformació digital, però també en la compra d'equips informàtics».

Haver de passar a treballar des de casa sense gaire marge de maniobra ha estat un dels problemes que aquest sector ha pogut afrontar, i que per les empreses que proveeixen aquests serveis, ha servit per créixer. «Molta gent no estava acostumada a teletreballar o no tenia els equips necessaris per fer-ho», exposa Domènech.

Un exemple del primer cas es pot trobar al comerç local o de proximitat. «Les campanes de la transformació digital no són noves, però moltes empreses no hi havien cregut prou», reflexiona. «Sobretot empreses de caire més tradicional; sectors com el comerç, molt més pròxim al client directe, han tingut una manera de fer que durant molts anys ha sigut molt vàlida».

Ara, però, la realitat les ha obligat a canviar; «davant d'aquesta mena de situacions s'ha hagut de renovar perquè sinó, gegants com Amazon s'ho acaben emportant tot». Al món tecnològic i digital, en canvi, el pas al teletreball es va poder fer «el mateix dia; s'han hagut d'establir protocols per gestionar el teletreball, però la majoria d'empreses treballa al núvol».

L'evolució del teletreball: entre la feina a casa i el terme mijà

Que el teletreball, en sectors especialment informatitzats, no serà una dinàmica temporal, ha quedat força clar. Gabriel Domènech afirma que «el lloc físic ha passat a ser secundari; els pròxims mesos es veurà com l'espai ja no és tan important, es prioritzarà molt més el fet d'assignar tasques i processos pels quals la gent, des de casa, pugui treballar i seguir aquest tipus de feina».

De fet, a l'informe elaborat pel Clúster, el 84,61% dels participants van respondre que sí que consideraven que, com a empresa del sector TIC —Tecnologies de la Informació i la Comunicació—, havien pogut fer el pas al teletreball «de forma fàcil». Això no vol dir, però, que desapareguin completament les oficines físiques.

«També hi ha el mix, que ara comencem a veure'l, de teletreball i presencialitat». «Es tracta de no condicionar els cinc dies a la setmana a estar a l'entorn físic, sinó tres a casa i dos a la feina», posa d'exemple. Que aquestes empreses s'hagin pogut adaptar al teletreball de manera àgil, però, no suposa que no les hagi afectat.

Un dels canvis principals s'ha produït en la manera com s'organitzava la feina, els equips i les tasques que se'ls assignaven. «Per nosaltres, en aquest sentit, no ha suposat un problema, ja treballem en línia i és el mateix fer-ho a l'oficina que a casa, però sí que és cert que es treballen molt més les dinàmiques d'equip», admet.

Imatge d'una sala amb gent treballant amb ordinadors
El Cluster TIC aplega desenes d'empreses tecnològiques | TarragonaDigital

L'afectació econòmica de la pandèmia, concentrada a l'inici

Encara que l'impacte econòmic del coronavirus hagi sigut diferent, en general, que a altres sectors, hi ha hagut dinàmiques que també s'hi han reproduït. L'informe elaborat pel Clúster TIC Catalunya Sud evidencia, segons mostren les empreses que en formen part, alguns embats negatius.

El primer de tots van ser els acomiadaments i ERTO que es van aplicar. En alguns casos precisament en previsió de la caiguda d'encàrrecs i projectes a curt i mitjà termini. Uns canvis que es van acabar reajustant progressivament. Una altra conseqüència negativa va ser la pèrdua d'oportunitats comercials o la congelació de projectes que tot just començaven a preparar-se, efecte especialment intens a l'inici de la pandèmia.

La baixada d'ingressos i certa problemàtica en la logística a l'hora d'entregar paquets en són dues més. A l'altre cantó de la balança, però, les empreses expliquen que han rebut noves comandes de microwebs per a negocis que no tenien presència digital. En alguns casos, de fet, companyies del Clúster asseguren haver arribat a fer un tomb a l'estratègia empresarial per encarar-se a mercats diferents dels que es treballaven fins ara.

El present i futur de les TIC: incrementar encara més la digitalització

A l'estudi realitzat entre les empreses que integren el Clúster hi ha un darrer apartat que evidencia el pes que ha de seguir guanyant l'àmbit digital. En relació amb les mesures que s'implanten en aquest aspecte, les empreses solen coincidir en «potenciar el campus virtual» i consolidar l'ús d'eines com les videoconferències, els aplicatius per treballar en xarxa i la formació a distància.

Una de les conclusions que s'extreu és que «la majoria d'empreses TIC ja tenien aquestes mesures implementades i en feien ús previ, però no d'una manera tan intensiva». A l'increment d'ús d'aquestes eines també s'hi suma el teletreball, les guàrdies fetes des de casa o, simplement, substituir els ordinadors de sobretaula de les oficines per portàtils, precisament amb aquesta mentalitat.

Incrementar la formació a distància, contractar personal de fora de l'àmbit geogràfic de l'empresa o, fins i tot, «conscienciar als clients d'evitar fer desplaçaments per visites», són altres dinàmiques que, segons apunta l'informe, s'aniran implementant a partir d'ara.

Uns canvis que, les empreses que ja els han aplicat, recomanen especialment a aquelles que encara no hagin fet el pas. Des de traslladar totes les aplicacions que facin servir al núvol, fins a convertir les videoconferències i els programes de treball col·laboratiu en recursos d'ús habitual.

De fet, algunes de les respostes que mostra l'estudi és «que aprofitin aquest moment per fer les organitzacions més eficients (reducció d'espais, implementació de nova metodologia de teletreball, menys personal a l'oficina)». Uns canvis que acaben ajudant a aconseguir un altre dels grans objectius de l'àmbit laboral: afavorir la conciliació familiar gràcies a la flexibilització dels horaris de feina.