Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una sala amb gent treballant amb ordinadors

L'Escola TIC, formació a mida per cobrir la demanda de les empreses tecnològiques

El sector segueix creixent any rere any i els estudis reglats no són suficients per cobrir la seva demanda

Imatge d'una sala amb gent treballant amb ordinadors
El Cluster TIC aplega desenes d'empreses tecnològiques | TarragonaDigital

El sector de les empreses tecnològiques segueix creixent. Les seves característiques fan que, a més, necessitin personal format en qüestions específiques que no es troba a través dels estudis reglats. Per tal de solucionar aquesta mancança, el Clúster TIC, a través de la Cambra de Comerç de Reus i la Fundació Esplai, tenen en marxa l'Escola TIC d'enguany que, per ajustar-se a les circumstàncies, s'ha traslladat a Internet.

Es tracta d'un programa de formació gratuït per a joves de menys de 30 anys en situació d'atur que s'està duent a terme des del juliol i fins al setembre. El finançament s'ha obtingut a través de fons europeus gestionats per la Cambra i les aportacions de tres empreses del Clúster, Grupo Castilla, Studiogenesis i T-Systems.

Són cursos de 300 hores dissenyats específicament per les empreses implicades perquè s'ajustin a les seves necessitats. L'edició de l'any passat es va tancar amb un 50% d'inserció laboral, una xifra que, enguany, les companyies auguren que podria ser força superior.

El sector tecnològic creix per sobre de l'oferta de personal

Pablo Mazón, president del Clúster TIC Catalunya Sud, exposa que «som empreses que cada any estem creixent a un ritme del 15% anual». Un creixement que no es pot cobrir com en altres sectors a través dels mòduls de formació professional o els estudis universitaris.

Des del Clúster es va detectar aquesta mancança i per això es va posar en marxa l'Escola TIC. «És una escola on els alumnes poden aprendre, ràpidament i de manera remota, tots els coneixements necessaris». Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus, destaca que es tracta d'un sector molt dinàmic i que és conscient de les seves necessitats.

«Sou un sector clau pel territori; amb 50 empreses i més de 1.000 treballadors sou importants, però és un sector que creixerà». Destaca, de fet, que pot ser un sector clau per al futur del país; «aporteu la digitalització, és el que farà que no tinguem un litoral ple de gent i un interior despoblat».

El creixement del sector no s'hauria ressentit de l'actual situació econòmica. Carles Castilla, vicepresident el Clúster i director general de Grupo Castilla, explica que «tot i que estem entrant en una crisi econòmica profunda, de les més grans que hàgim vist, bona part de les empreses TIC segueixen creixent».

Façana exterior de l'edific Cepid del Tecnoparc de Reus
Els edificis Cepid i Tecnoparc de Reus acullen el Clúster i les empreses que en formen part | Isma Llanes

Compartir necessitats i solucions

Fins ara, apunta, aquestes empreses havien de destinar esforços importants a la formació interna del personal, també d'aquell que acaba de sortir d'un mòdul o d'una carrera. Era un esforç, exposa, que feia cada empresa de manera independent i que ara s'ha posat en comú.

«Crec que estem posant la primera llavor d'un projecte que pot tenir molt de recorregut», afirma. «A qualsevol empresa que tingui previst incorporar talent amb les tecnologies d'aquest curs els pot ser d'interès». A grans trets, el que es busca és l'especialització de programadors per a web i aplicacions web.

En la mateixa línia es mostra Daniel Olivares, director general de Studiogenesis. «Es fa una formació com si fos un vestit a mida, ens està funcionant molt bé; hi ha demanda al mercat, hi ha necessitats, crec que hi haurà una ocupació alta». També Carlos Zaplana, gerent responsable de T-Systems a Reus, destaca precisament que el temari hagi estat consensuat amb les empreses implicades.

«Aquest projecte va sorgir de la necessitat que tenim totes les empreses de trobar i retenir el talent; complementa els estudis universitaris o d'FP perquè els enfoca a les necessitats que tenim les empreses, molt més específiques». De fet, per entrar a l'Escola TIC, els estudis que s'hagin cursat anteriorment no tenen importància.

El que sí que destaquen, i més en un mercat laboral com el de l'Estat espanyol, és que el curs permetrà obtenir certificacions de competències. És a dir, que els alumnes que el superin tindran documents que acreditaran el seu nivell en els programes o recursos de la formació.

L'Escola TIC, formació professional i objectiu social

De la part formativa se n'ocupa la Fundació Esplai. Destaquen que no es tracta d'un curs que requereixi un grau universitari o un mòdul de grau mitjà o superior per accedir-hi. El perfil dels alumnes, resumeix José Antonio Rubio, representant de l'àrea formativa de la Fundació, és el de «persones amb ganes i motivació pel projecte».

Per a les 25 places d'enguany s'han entrevistat més de 70 persones. Totes amb un perfil tecnològic, fos a través de la formació, fossin autodidactes. La part tècnica, però, no és l'única que determina la selecció. Es busquen competències transversals, més enllà de les capacitats tecnològiques concretes. 

Joel Ferrer, de la mateixa fundació, exposa que la seva filosofia és la de deixar una petjada social. «Potser no tots aconseguiran feina, però és indiscutible que tots milloraran molt la seva ocupabilitat», resumeix. Des del punt de vista d'Esplai, l'èxit d'aquests cursos no es valora per la proporció d'alumnes que els acaba tenint feina, sinó pel fet de reincorporar persones al món formatiu i del reciclatge professional.

«Vam crear el projecte fa cinc anys i hem format a més de 1.000 joves arreu d'Espanya», repassa José Antonio Rubio. En global compten amb un 70% d'inserció laboral, «perquè alguns segueixen estudiants i altres s'han acabat derivant cap a altres sectors». De fet, destaca Ferrer, en l'àmbit dels cursos formatius en general, es considera un èxit tenir una ràtio d'ocupació per sobre del 45%.