Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Clúster TiC Catalunya Sud

Radiografia TIC Tarragona: Un sector sense atur i en creixement però amb problemes de formació

Les empreses ubicades al Tecnoparc de Reus experimenten creixements constants | La manca de professionals i d'infraestructures, principals reptes a afrontar

Presentació baròmetre Clúster TIC Sud
Presentació del baròmetre del Clúster TICSud | Jordi Olària Gras

 

Sense atur, amb alt potencial de creixement a mitjà termini i amb problemes per trobar els perfils professionals que requereix. Aquestes serien, a grans trets, les tres fotos fixes que es poden fer a l'estudi que ha realitzat el Clúster TIC Catalunya Sud sobre l'estat del sector tecnològic de l'Àrea Metropolitana de Tarragona.

Tal com va avançar el president del clúster tecnològic tarragoní, Pablo Mazón, en una entrevista a TarragonaDigital fa uns mesos, una de les accions en la qual ha treballat des de principis d’any el Clúster que aglutina ja una cinquantena d'empreses tecnològiques tarragonines o amb presència a Tarragona és l'elaboració del Primer Baròmetre del Sector Tecnològic Catalunya Sud.

Presentació baròmetre Clúster TICSud
Gabriel Domènech i Pablo Mazón, director i president, respectivament, del Clúster TICSud | Jordi Olària Gras

 

Es tracta d’un extens i complet document elaborat pel Gabinet Ceres a partir de la recopilació d'un ampli nombre de dades quantitatives i d'enquestes qualitatives i que serveix per oferir una radiografia acurada i complerta de l'estat del sector empresarial tecnològic a la demarcació de Tarragona i de les seves perspectives a mitjà i llarg termini.

Les principals dades d’aquest estudi i els resultats de l’anàlisi s’han presentat aquesta setmana passada en un acte al Tecnoparc de Reus. El mateix Pablo Mazón, acompanyat del director del clúster, Gabriel Domènech, han exposat i comentat les dades més rellevants de l’estudi amb l’objectiu d’oferir a la societat tarragonina i també als inversors potencials d’aquí i de fora, informació detallada i contrastada del potencial que té l’Àrea Metropolitana a l’hora d’acollir i donar bon servei a les empreses tecnològiques que vulguin implantar-s’hi.

Les empreses ubicades al Tecnoparc se'n mostren satisfetes | TarragonaDigital

 

I és que el sector tecnològic tarragoní ja compta amb una seixantena d’empreses, que sumen més de 1.500 treballadors i un impacte econòmic de més de 1.000 milions d’euros de facturació agrupada. Per obtenir les dades que detalla l’estudi s’ha agafat una mostra extensa de 42 empreses —32 de les quals són tecnològiques— amb les quals s’ha treballat via qüestionaris amplis sobre els diversos punts que afecten el passat, el present i les perspectives empresarials del sector.

Entre l’activitat de les empreses participants en la mostra hi ha la creació i el desenvolupament de software, les infraestructures o la consultoria i integració de sistemes com a camps principals. Dins de l’àmbit tecnològic destaca el cloud computing, l’e-commerce, l’analítica, les aplicacions mòbils, les xarxes socials, la seguretat TIC i el Big Data com a punts destacats.

Les empreses naixents al Tecnoparc incrementen la plantilla | TarragonaDigital

 

PIMEs tecnològiques amb una facturació mitjana de 2,9 milions d’euros

Altres característiques destacades del sector són que un 78% de les empreses té seu a la província de Tarragona i el 22% restant té delegacions a Tarragona. Gairebé un 60% té només establiments a Tarragona mentre que un 20% té delegacions també fora. Pel que fa a les dimensions de les empreses, un 50% de les tecnològiques tarragonines té entre 5 i 20 treballadors mentre que un altre 25% té entre 20 i 200 treballadors.

Baròmetre Clúster TICSud
Dades de facturació extretes del Baròmetre del Clúster TiCSud | Clúster TiCSUD, Gabinet Ceres

 

La facturació mitjana ronda els 3 milions d’Euros tot i que un 20% de les empreses factura més de 10 milions anuals i un 35%, a l’escala baixa, no arriba al mig milió de mitjana anual. Un 24% té tota l’activitat a la província, mentre que un 57% de les empreses participants en l’estudi tenen l’activitat internacional. Barcelona i la resta de l’Estat són també el mercat de proximitat amb el qual les empreses operen habitualment. Els sectors de la majoria de clients són l’administració pública, la indústria i el comerç i transport, però també el turisme ocupa un lloc destacat entre les empreses que demanden solucions tecnològiques a les empreses del sector TIC tarragoní.

Previsió de creixement generalitzada

Si una cosa queda clara dels resultats de l’enquesta, és que totes les empreses han experimentat creixements notables tant en xifra de negocis, com en nombre de treballadors en contracte, com en inversió. I la perspectiva futura es caracteritza per l’optimisme i la consolidació d’aquest creixement que se situa, aquest 2019, entre un 5 i més d’un 15% en un 80% de les empreses enquestades.

Baròmetre Clúster TICSud
Expectatives de futur extretes del Baròmetre del Clúster TICSud | Clúster TiCSUD, Gabinet Ceres

 

Unes xifres molt destacables tenint en compte que la previsió de creixement de l’economia espanyola per aquest 2019 és d’un 2,2%, quatre dècimes menys que el 2018 segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament. Pel 2020, la previsió general baixa fins al 1,9% mentre que el sector TIC no preveu una desacceleració del volum d’activitat i de negoci en els pròxims anys.

Les instal·lacions municipals del CEPID, un dels edificis per a empreses del Tecnoparc | Isma Llanes

 

On són aquestes empreses?

El sector TIC, coincidint amb la constitució del Clúster TIC Catalunya-Sud l’any 2013, ha experimentat durant aquests últims anys un fort creixement i implantació a l’àrea metropolitana tarragonina fins al punt que les empreses mitjanes vinculades directament o indirectament al sector són ja una seixantena.

Aquestes empreses s’han anat ubicant en diversos llocs de la demarcació, principalment a prop dels principals pols econòmics i demogràfics (Tarragona, Reus o Tortosa) i de manera especial al Tecnoparc de Reus, focus empresarial tecnològic per excel·lència a la regió i on s’ubiquen empreses com T-Systems, Viajes Para Ti o Freshly Cosmetics. De fet, el Tecnoparc és la zona més valorada entre el 70% de les empreses del sector i l’emplaçament que escollirien en cas d’haver-se de traslladar o en situacions de creixement, mentre que el centre de Reus o Tarragona, tot i que es valoren per la seva centralitat, tenen menys adeptes com a llocs preferits.

Baròmetre Clúster TICSud
El Tecnoparc es converteix en una ubicació preferencial per al sector | Clúster TiCSUD, Gabinet Ceres

 

Una dada destacable i que posa de manifest que Tarragona s’està consolidant com una bona plaça on instal·lar i desenvolupar-hi una empresa és que un 72% de les empreses enquestades veu molt poc probable un trasllat a Barcelona. Un dels motius que això passi, tal com explica Mazón és que «el sud de Catalunya té un avantatge respecte de Barcelona: el nivell de vida no és tan car, ni estressant».

En aquests moments, un 60% de les empreses tecnològiques tarragonines té espai suficient a les instal·lacions actuals. Mentre que un 22% no té actualment expectatives de creixement pel que fa a les instal·lacions físiques, un 20% reconeix que no té espai suficient i que n’està buscant.

L'edifici principal de Redessa al Tecnoparc, a plena capacitat | Jordi Olària Gras

 

Plena ocupació a Redessa

Redessa és l'empresa municipal de Reus dedicada a la promoció econòmica. Compta amb tres complexos a la ciutat, Redessa 1, al camí de Valls, Redessa 2, que el formen les naus industrials de titularitat pública del polígon Agro Reus, i el Tecnoparc. En aquest darrer polígon hi ha dos edificis, Tecnoparc i Cepid. Tots tres complexos freguen la plena ocupació, des de Redessa 1, on ja es van millorar les instal·lacions, fins al Tecnoparc, on el govern local ja projecta un tercer edifici.

El complex de Redessa 1 s'ha actualitzat amb una inversió de 75.000 euros | Àngel Ullate

 

La filosofia amb la qual s'han potenciat aquests espais ha estat la d'oferir, constantment, el que les empreses necessitaven, des dels espais físics a la implicació del territori, per exemple, en projectes com el del Clúster TICSud. Una manera de treballar que, per a les empreses ubicades en aquests complexos, acaba oferint més potencial del previst, i que per al sector públic suposa, també, seguir acollint empreses de sectors en auge i amb demanda constant.

  

Reinversió en la pròpia empresa

El sector tecnològic és optimista, dinàmic i té una bona percepció de si mateix. Part del seu conglomerat empresarial està format per empreses relativament joves i amb treballadors que ronden la trentena. La percepció de les mateixes empreses vers la competència en sectors com la innovació de productes i processos, gestió o màrqueting és molt positiva en un 60% dels casos i similar en un altre 30%.

Baròmetre Clúster TICSud
Percepció de la innovació pròpia respecte de la competència | Clúster TiCSUD, Gabinet Ceres

 

Són empreses, segons Gabriel Domènech, director del Clúster Tic, «on hi ha molta competència en l'àmbit dels recursos humans per la seva escassedat». La innovació en tots els camps és també una constant en aquestes empreses, ja que gairebé el 80% preveu recursos econòmics, humans i materials a la innovació en els processos productius, els serveis o els productes.

Un dels punts que més frena aquestes ganes i capacitat d’innovació en un 60% dels casos és la manca de personal qualificat, cosa que ens porta a un dels problemes més greus que pateix el sector —juntament amb la manca d’espai habilitat per acollir i fer créixer aquest tipus d’empreses—: la manca de formació específica per desenvolupar els perfils professionals que aquestes empreses necessiten.

Imatge de la façana del rectorat de la URV | Ismael Llanes

 

L’assignatura pendent amb la URV

L’estudi posa de manifest una de les mancances més importants que té el sector TIC a Tarragona: la dificultat per captar i retenir recursos humans. Aquest, el del capital humà, és el punt on un sector clarament en expansió i amb unes bones perspectives, veu més urgent començar a prendre decisions ràpides i començar a treballar immediatament.

Un 80% de les empreses veuen difícil captar persones de fora i un 40% opina que al territori no hi ha prou persones qualificades pel tipus de perfils que es busquen. Crida especialment l’atenció que un 56% dels enquestats pensa que la URV no forma correctament els estudiants de carreres informàtiques i tècniques. Malgrat això, la meitat de les empreses també opina que molts treballadors busquen fer el salt a Barcelona tot i que en un ampli 90% consideren que els treballadors estan ben pagats.

Baròmetre Clúster TICSud
Situació de la captació de talent a les empreses del Clúster | Clúster TiCSUD, Gabinet Ceres

 

Per complementar la formació universitària, des del mateix clúster han signat un acord amb Mas Carandell que ofereix durant aquest any una sèrie de cursos d’àmbit digital i tecnològic especialitzat d’acord als perfils professionals amb més demanda al sector. També aquest estiu arrencarà la primera edició d’un centre de formació promogut pel mateix clúster i per la Fundació Esplai amb l’objectiu de formar joves d’entre 18 i 29 anys en PHP i Java, dos sistemes de programació demandats per les empreses associades al clúster.

La nova zona de descans del Tecnoparc. | Redessa

 

Bon ambient i flexibilitat horària, més valorats que un sou més alt

Les eines que s’utilitzen principalment per captar personal especialitzat són les plataformes Infojobs i Linkedin principalment, seguit de la xarxa de coneguts i les empreses de selecció de personal. La Borsa URV, en cinquena posició és utilitzada només per un 40% de les empreses, i el mateix Cúster està preparant una plataforma pròpia, participada dels centres formatius del territori, per buscar tant ofertes de feina com cerques de personal. Confien posar-la en marxa el pròxim mes d'octubre. A l’hora de retenir talent, curiosament el sou no és el principal factor per aconseguir-ho.

Bon ambient a l’empresa, flexibilitat horària, reptes professionals, treball des de casa o incentius econòmics lligats a la productivitat són factors molt més ben valorat pels perfils laborals de les tecnològiques que una remuneració més elevada. «Aquesta mena de treballadors es mouen més per una qüestió motivacional que salarial», explica Gabriel Domènech. Pablo Mazón adverteix, però, que «retenir aquest talent és un dels reptes més importants» per al sector tecnològic del sud de Catalunya.

Els espais municipals per a empreses han quedat totalment ocupats els darrers mesos | Isma Llanes

 

Augmentar l’espai disponible

L’estudi conclou amb una sèrie de recomanacions que des del Clúster TIC veuen clares: «un element clau per seguir creixent és tenir més espai per a les empreses que ja son aquí i que necessiten créixer i per atraure noves empreses que a Barcelona ja no hi caben». Un parer que comparteix Pablo Mazón, que sentencia que «les empreses seguiran creixent, i hauran de decidir si poden seguir creixent aquí, confiem que sí».

En aquest punt tothom coincideix que ha arribat el moment, ara que l’edifici Tecnoparc i el Cepid de Reus gaudeixen ja d’una ocupació pràcticament del 100%, d'iniciar la construcció d’un nou edifici que pugui albergar noves empreses a la capital del Baix Camp. «És imprescindible tirar-ho endavant i fer-ho ràpid si no ens volem estancar i fins i tot, perdre empreses que ja són aquí però que hauran de marxar si no troben l’espai necessari per seguir creixent».

L'edifici que acull firaReus és el principal del complex que Redessa té al Tecnoparc | Isma Llanes

 

Mazón té clar que «és un sector que està creixent un 10 % anual en xifra de negoci i  personal; això implica que, en pocs anys, estem duplicant el volum de demanda, i els edificis que hi ha a Reus estan gairebé al 100 %»

El sector tecnològic tarragoní està sa, es va enfortint a cada any que passa i el paper del Clúster TIC ha estat un bon canalitzador en consolidar-lo com un dels sectors emergents i amb més potencial a la Regió. El president del Clúster assegura que «les conclusions són molt positives, el repte del territori i de les empreses és que puguin seguir creixent, veiem que les empreses tenen la intenció de seguir invertint en el territori».

Ateses les perspectives de creixement de les empreses tecnològiques ja existents i el potencial que Tarragona està agafant per atraure’n de noves, sembla clar que ha de començar una nova fase d’expansió del sector i que tant el sector públic com el privat han de continuar treballant de la mà per desenvolupar-la.