El complex de Redessa 1 de Reus acull un ampli perfil d'empreses. «Pràcticament n'hi ha de tots els sectors», explica el director de serveis a les empreses, Eduard Vicente. «Aquí et pots trobar des d'uns senyors que són exportadors de mel fins a uns que fan domòtica, passant per uns que estan fent feina en les energies renovables». De fet, el complex de Redessa 1 ha patit una millora important pel que fa als espais principals, els destinats al centre de negocis.
Així com el Tecnoparc està pensat per a empreses del sector tecnològic i de la innovació agroalimentària, Redessa 1 té els braços més oberts. Fins no fa gaire acollia les instal·lacions de Canal Reus TV, una escola d'actors, empreses de disseny gràfic, de robòtica i ciència, despatxos d'arquitectes, negocis agroalimentaris, de gastronomia i alimentació... La varietat dels darrers anys és tan àmplia que pot costar de dividir per sectors econòmics.
De la varietat de perfils a les sinergies internes
El fet que hi hagi empreses tan diferents en una mateixa instal·lació fa que, sovint, s'estableixin sinergies o relacions de client i proveïdor sense sortir de l'edifici del camí de Valls de Reus. «Tenim una empresa de serveis gràfics que també és proveïdora interna i de moltes de les empreses que estan aquí» explica Vicente. «Les empreses que estan aquí ens les mirem amb bons ulls i, en igualtat de condicions, preferim treballar amb elles per facilitar aquestes sinergies».
Aquesta dinàmica, de fet, s'estableix tant amb els negocis que acull Redessa 1 com amb la resta d'empreses que desenvolupen la seva activitat als altres complexos municipals. «Al Tecnoparc també tenim un parell d'empreses de màrqueting digital amb les quals treballem de manera habitual». Assegura, de fet, que els privats acaben establint aquesta mateixa relació entre ells.
Xavier Gallego és arquitecte, un dels quatre que s'han establert, de manera conjunta, en un dels despatxos del complex. «Som una sèrie d'arquitectes, autònoms, que fem projectes conjunts», explica. «Estàvem bastant engrescats, teníem força projectes i els fèiem cadascú des de casa seva, de manera autònoma, i vam decidir unificar-ho tot en un sol despatx; buscàvem el lloc més ideal, després de visitar diversos 'coworkings' i espais similars, vam fer cap a Redessa».
Els serveis addicionals es converteixen en condicionants de pes
Xavier Gallego explica que, part del que va fer que es decidissin per Redessa 1 van ser els serveis que s'hi ofereixen, «com l'atenció al públic quan no hi som, una zona menjador perfectament equipada, i sobretot els espais de relació i descans». «Sobretot en els moments d'entrega, almenys nosaltres, que hi estem moltes hores, els dies que ens hi estem fins a les dotze o fins a la una, és important que tinguis un espai on poder-te relaxar».
De cara als clients, de fet, també els ha facilitat la feina, la seva ubicació. Aquest grup d'arquitectes valora especialment «les zones que et permeten reunir-te amb un client sense haver-lo de portar al despatx; truques i dius 'tinc un client que em vindrà aquesta tarda, a les quatre', i et reserven el despatx».
Els emprenedors de Reus, una minoria
Redessa és una empresa municipal de l'Ajuntament de Reus, però la majoria dels seus clients no són de la ciutat. «Llogaters de Reus en tenim un o dos», apunta Eduard Vicente, «hi ha gent de Tarragona, de Sarral, de Mont-roig, de l'Hospitalet, de Mont-blanc, fins i tot de Vilafranca, que venen diàriament a treballar perquè de centre de negocis amb aquestes característiques, a la demarcació no n'hi ha cap».
En exemple és el tarragoní Adrián Garcés, gerent de Petits Enginyers, una empresa dedicada a les activitats i tallers de ciència i robòtica per a escoles. L'empresa va néixer, va créixer a Redessa 1 i s'ha acabat traslladant per falta d'espai. Ara, els mateixos emprenedors estan engegant un segon negoci, de nou, al camí de Valls de Reus. «Ja coneixem la zona, el teníem llogat amb l'empresa antiga, Petits Enginyers, però ens va quedar petit i ens hem traslladat a un altre lloc una mica més gran».
Redessa es consolida com un viver d'empreses
«Estem muntant el segon negoci, que és un 'room scape' als locals de baix de Redessa», explica Adrián Garcés. Es tracta d'una experiència que es viu en grup, i que consisteix a saber interpretar les pistes que es van trobar per sortir d'un espai concret en una hora de temps com a màxim. En el seu cas, l'entorn de Redessa els va facilitar decantar-se per aquest segon negoci.
«Vam fer una petita reforma al local, la ubicació era bona, estava molt cèntric, ens venia molt bé perquè al 'room scape' ve molta gent de Barcelona; tens restaurant a la mateixa zona i pots aparcar bé». Afegeix, de fet, que «tant en el primer negoci com en el segon necessitàvem una ubicació com la que tenim aquí, i al Camp de Tarragona pocs llocs hi ha com aquests locals; no buscàvem un despatx, buscàvem una part de magatzem i logística i una altra part d'oficina, i ens va venir molt bé».
Les relacions entre empreses també omplen els despatxos
Alguns dels inquilins de Redessa 1 ho són perquè tenen relació amb alguna de les empreses que ja hi era. És el cas de Petits Enginyers, «vam arribar aquí pels companys de Laser Lab, que els coneixíem; vam venir alguna vegada a veure'ls i vam dir 'aquest espai, aquesta ubicació, és convenient per nosaltres'». És una dinàmica que es produeix, també, una vegada les empreses s'hi instal·len, i no només a Redessa 1.