Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Redessa actualitza les instal·lacions pensant en la pròxima dècada

L'equipament es posa al dia pensant en les necessitats de les empreses que acull

El complex de Redessa 1 s'ha actualitzat amb una inversió de 75.000 euros
El complex de Redessa 1 s'ha actualitzat amb una inversió de 75.000 euros | Àngel Ullate

 

Redessa 1, el viver d'empreses del camí de Valls de Reus, es va obrir l'any 1995. Aquest 2018 s'hi han invertit uns 75.000 euros per fer-li una rentada de cara, millorar les instal·lacions i equipar-lo per a la pròxima dècada. El resultat és un espai que vol tenir molt en compte les necessitats del perfil d'empreses que s'hi posen en marxa, amb molt pocs treballadors o, sovint, autònoms.

L'espai de descans permet desconnectar de la feina sense sortir de les instal·lacions
L'espai de descans permet desconnectar de la feina sense sortir de les instal·lacions | Àngel Ullate

 

Des del punt de vista de les instal·lacions, s'ha reubicat el menjador a l'antiga sala d'actes, que ara ha quedat més petita. A la primera planta, on abans hi havia les taules comunes, s'hi ha instal·lat una zona de descans pensada per als professionals que treballen moltes hores davant la pantalla d'un ordinador, o per aquells que vulguin un lloc on mantenir reunions informals amb clients, ens explica Eduard Vicente, director de serveis a les empreses de Redessa.

A la primera planta de Redessa 1 s'hi han ubicat espais per a trobades informals
A la primera planta de Redessa 1 s'hi han ubicat espais per a trobades informals | Àngel Ullate

 

Atraure els autònoms sense seu física

«En molts casos, és un perfil d'autònom que treballa des de casa, que possiblement de vegades treballa en una cafeteria perquè hi té wi-fi i és un punt de trobada per poder quedar amb els seus clients», explica Eduard Vicente, «el nostre objectiu és crear una comunitat al voltant de l'emprenedoria, amb espais de trobada, espais de 'relax', espais per compartir, per fer les seves xerrades i trobades... i això, perquè sigui molt accessible, el consell d'administració ha aprovat que sigui amb unes tarifes de baix cost».

Eduard Vicente durant l'entrevista amb TarragonaDigital
Eduard Vicente durant l'entrevista amb TarragonaDigital | Angel Ullate

 

Les noves tarifes, aclareix Vicente, no han canviat gaire el preu base, sinó que incideixen en els descomptes dels primers anys d'activitat per facilitar l'arrencada d'un negoci.  «Si tu ets un jove emprenedor i tens una empresa de nova creació, el que tindràs el primer any és un 75 % de descompte». L'objectiu que es persegueix és que aquelles persones que han muntat una empresa sense seu física, facin el pas de traslladar-se a Redessa.

L'entrada principal de Redessa 1, al camí de Valls de Reus
L'entrada principal de Redessa 1, al camí de Valls de Reus | Àngel Ullate

 

«El concepte és, amb tot el que et pot aportar de valor aquest espai, no et quedis a casa o no vagis a una cafeteria perquè al final hauràs de fer una despesa i els tres euros al dia que et costa estar aquí amb tot inclòs, t'aportarà molt més valor que l'espai i l'oficina». Eduard Vicente es refereix als serveis comuns, des del manteniment, a la recepció, la recollida de paqueteria, l'atenció telefònica, sales de reunions, facilitat d'aparcament, espais per quedar amb un client... només això ja aporta més valor que el despatx de 23 metres quadrats».

El menjador de Redessa 1 ha quedat millorat i reubicat, més íntim i recollit
El menjador de Redessa 1 ha quedat millorat i reubicat, més íntim i recollit | Àngel Ullate

 

Dues filosofies: el viver d'empreses i el centre de negocis

Al camí de Valls hi conviuen dos models de servei a les empreses. Per una banda, «interessa que s'instal·lin empreses que creïn llocs de treball i aportin valor al territori; i l'altra, que és el de viver d'empreses que, com a tal, el que interessa és que l'empresa creixi». En aquest segon model s'hi inclouen els locals de la planta baixa de Redessa, d'entre 80 i 100 metres quadrats, i que els darrers mesos han quedat gairebé buits.

El cas és que les empreses que s'hi havien ubicat fins ara, com Canal Reus TV, s'han traslladat en espais més adequats al creixement que han experimentat. «Ens havíem quedat amb un sol local —ocupat—, ara ja tornem a tenir-ne dotze, i això ens fa pensar que, al llarg de l'any, acabarem tornant a tenir els divuit, i que amb una rotació d'un, dos o tres anys, es tornarà a renovar. Les previsions de Redessa, de fet, són arribar a la plena ocupació dels tres complexos durant l'any 2019. Tal com va avançar TarragonaDigital, el govern local ja es planteja la construcció d'un nou edifici al Tecnoparc.

Les instal·lacions de Redessa 1 s'han actualitzat
Les instal·lacions de Redessa 1 s'han actualitzat | Àngel Ullate

 

Les noves instal·lacions de Redessa 1

Els despatxos de Redessa 1, d'entre 23 i 30 metres quadrats, estan pensats per acollir una filosofia de rotació, d'empreses que hi neixen, hi creixen i es traslladen. «Si algú ja es troba còmode, tampoc li direm que marxi», aclareix Eduard Vicente. De fet ja s'hi ha vist algun cas d'empreses que han nascut i viscut només a Redessa, «tenim un emprenedor, el Jordi Cabré, que es jubila ara i va entrar aquí l'any '95 quan es va obrir el viver d'empreses, i a més resulta que per la via del Reempresa ha aconseguit fer un traspàs de la seva empresa i que una persona de Barcelona vingui a treballar aquí perquè es queda el seu negoci i la seva cartera de clients».

La sala de reunions principal s'ha remodelat per adaptar-la a les necessitats de les empreses
La sala de reunions principal s'ha remodelat per adaptar-la a les necessitats de les empreses | Àngel Ullate

 

Amb la construcció i posada en marxa del Tecnoparc, Redessa 1 havia patit «un cert greuge comparatiu», admet Eduard Vicente. «No havíem descuidat Redessa, però s'havia quedat en un cert punt d'estancament al voltant del 50 % d'ocupació; ara tocava que Redessa es posés al dia». La recuperació dels 100.000 euros emesos en factures irregulars, i investigades en el cas Tecnoparc, han permès dur a terme aquestes darreres inversions.

S'ha renovat tota la primera planta, «és on hi ha el 70 % del negoci», habilitant noves zones de descans, millorant el menjador i potenciant els espais comuns. «Hem actualitzat el 'software' de Redessa 1 perquè no sigui el Redessa 1 de l'any '95, que va ser pioner i súper innovador, sinó que es posi al dia i sigui l'espai d'emprenedors de l'any 2025», sentencia Eduard Vicente.