Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general del concert Trio Capmany dins del cicle de música Notes al Parc a la plaça de les Botxes de la Devesa

La cultura passa a ser un bé essencial i augmenta l'aforament al 66 o 70%

El Departament de Cultura ha arribat a un pacte amb Salut i Interior

Pla general del concert Trio Capmany dins del cicle de música Notes al Parc a la plaça de les Botxes de la Devesa
El Departament de Cultura ha arribat a un pacte amb Salut i Interior | Catalunya Diari

El Govern català ascendirà la cultura a un bé essencial i incrementarà l'aforament als espais escènics i musicals fins al 66% o 70% de la capacitat. Així ho ha anunciat la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, encara que ja feia dies que es rumorejava, i ara ja ha esdevingut una realitat.

Actualment l'aforament és d'un 50% a causa de la pandèmia pel coronavirus, però la cultura ha estat un dels sectors més afectats en aquesta crisi sanitària i ja fa mesos que reclamen una millora per a la seva situació. 

Segons ha fet públic TV3, aquest tràmit es durà a terme el pròxim dilluns dia 21, segons el Departament de Cultura. Així doncs, i segons el mitjà citat, Pons assegura que la mesura està «molt a punt», ja que ja hi ha hagut un acord entre els Departaments de Salut i Interior per tal de modificar el PROCICAT, protocol que regula la situació de la pandèmia

A més, la consellera Ponsa ha assegurat que aquest canvi arriba en un bon moment: «És una bona notícia, tot just comencen les temporades (escèniques) i no és el mateix fer-ho amb un aforament o l'altre». A més, també ha assegurat que els actes culturals són els més segurs que existeixen. 

Torra demana declarar la cultura «servei essencial» en cas d'un nou estat d'Alarma

De fet, ja fa setmanes que començava la negociació per la presa d'aquesta important decisió: el president Quim Torra encarregava a la conselleria de Cultura que estudiessin el fet de declarar la cultura com a «servei essencial». 

En un comunicat de la conselleria, es precisava que la declaració permetria, per exemple, el no cessament de l'activitat en el cas que es tornés a establir l'estat d'alarma per un agreujament de la pandèmia, malgrat que l'activitat seguiria sotmesa a les restriccions de funcionament establertes per les autoritats sanitàries. Alhora, també permetria a proveïdors i col·laboradors evitar la interrupció total de l'activitat, com va passar entre el març i el juny.

En aquest sentit, la consellera de Cultura també va enviar, el dia 20 de maig, una carta al ministre de Cultura de l'estat espanyol, que no va obtenir cap resposta, en què demanava que es declarés la cultura un servei essencial en cas d'estat d'alarma, com havia fet el Govern federal alemany, el març de 2020, que va considerar el sector cultural com «bé de primera necessitat», davant de l'obligat tancament de teatres, museus, cinemes, sales de concerts, en la situació d'emergència excepcional.