Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La platja de Cunit.

A l'expectativa: Cunit avisa que el futur del port de la tèrmica tindrà afectacions sobre les seves platges

L'Ajuntament tem que un possible desmantellament agreugi la regressió del litoral

L’Ajuntament de Cunit es troba a l’expectativa de la decisió que s’acabi prenent amb el port de la desapareguda central tèrmica del Foix. Des del consistori cunitenc avisen que un suposat desmantellament d’aquesta infraestructura podria tenir un impacte negatiu en les platges del municipi.

El desmantellament de la central situada entre els municipis de Cubelles i Cunit es va completar el juny del 2019, però ara queda pendent què s’ha de fer amb la zona on hi havia el port, i que servia per a captar aigua de mar per refrigerar les seves instal·lacions.

Un port esportiu?

L’any 2018, els ajuntaments de Cunit i Cubelles van proposar que aquesta infraestructura es mantingués i es remodelés per impulsar un port esportiu. Els dos consistoris apostaven per desenvolupar activitats d’oci i en favor del turisme en aquest espai, i rebutjaven el seu desmantellament.

Però des de Cunit apunten que la Generalitat es decanta més aviat per la seva desaparició i creuen que això tindria un impacte sobre les platges del municipi, ja que tres dels espigons de les seves platges formen part del port de la tèrmica. «Els últims anys hem tingut una important pèrdua de sorra a les platges, com molts municipis de la costa tarragonina, però els espigons han minimitzat aquest problema», explica a TarragonaDigital el regidor de Turisme de Cunit, Jaume Casañas.

Socorristes a la platja de Cunit.
A les platges de Cunit hi ha set espigons. | Ajuntament de Cunit

Casañas tem que, si es treuen els tres espigons que pertanyen al port de la tèrmica, això encara s’agreugi més. Davant aquesta situació, tots els grups municipals de l’Ajuntament han acordat treballat de forma conjunta per garantir el futur de les platges del municipi, i s’ha demanat al Ministeri de Transició Ecològica que presenti un projecte que vagi en aquesta línia.

Els orígens dels espigons

De fet, els espigons de Cunit es van construir inicialment per minimitzar l’impacte negatiu que va tenir el port de la tèrmica. Des del consistori expliquen que el port va provocar un canvi «en les dinàmiques de regeneració de sorres que va fer que les platges gairebé desapareguessin, i va obligar a la construcció dels característics espigons». Aquests van canviar el perfil de les platges, creant cales de poca profunditat i aigua calma «que són molt valorades per les famílies» del municipi o els estiuejants.

Aquests icònics elements es veurien ara amenaçats per una possible desaparició del port de la tèrmica, que suposaria l’eliminació de tres dels set espigons. Jaume Casañas creu que, si això passés, les platges de Cunit podrien perdre la seva sorra d’una manera similar a com ha passat al Francàs, ja que s’aniria acumulant «als ports de Segur de Calafell i de Vilanova».

L’Ajuntament de Cunit creu, però, que l’escenari que s’obre pot ser també una oportunitat per millorar la situació en general del front marítim i dels espigons, que fa temps que necessiten una remodelació. «Haurien de ser més grans i entrar més cap endins del mar», apunta Casañas. És per això que l’Ajuntament vol aprofitar aquesta finestra d’oportunitat que s’obre per actuar de forma definitiva contra la regressió del litoral.