Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Marta Llorens i Mònica Pàmies al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

La CUP de Reus manté l'oposició a les APEU i reclama un ple monogràfic sobre comerç

El Tomb de Reus va presentar, aquest dimecres, l'avantprojecte d'APEU que s'està treballant

La CUP de Reus torna a insistir en la seva oposició a les APEU. Les Àrees de Promoció Econòmica Urbana són un model organitzatiu i de gestió que la nova Llei del Comerç ha fet possibles. Suposa constituir un ens privat que s'encarregui de la dinamització comercial d'una determinada zona, però que també té competències en altres àmbits i proporciona altres serveis.

Aquest dimecres s'ha celebrat una presentació a la Cambra de Comerç de Reus de l'avantprojecte que el Tomb de Reus està treballant. Tal com ja van anunciar, el seu objectiu és constituir una APEU al centre de la ciutat. Els seus impulsors ho veuen com l'opció òptima per garantir el futur del comerç de la zona.

La CUP reclama un debat monogràfic sobre model comercial de ciutat

La formació cupaire, per contra, considera que el plantejament de les APEU en general comporta més riscos, perills i conseqüències negatives que positives. Insisteixen que volen debatre sobre la qüestió i sobre el model comercial de la ciutat. És per això que, aquest divendres, portaran al ple la petició de celebrar una sessió monogràfica sobre aquesta matèria.

Admeten que el projecte de l'APEU del Tomb de Reus es troba en una fase molt inicial. De fet és encara un avantprojecte que, quan es formalitzi, haurà de passar una sèrie de tràmits. Entre altres, l'aprovació inicial al ple municipal, l'aprovació per part dels comerços afectats i l'aprovació final novament al plenari.

Tot i això, la portaveu de la CUP, Marta Llorens, aposta per debatre la qüestió «abans que hi hagi un pas definitiu amb l'aprovació». A més dels punts negatius que hi veuen com a model de ciutat, consideren que també comporta riscos per al sector comercial en si. Per exemple, si l'Ajuntament deixa de destinar els esforços i recursos actuals a la promoció comercial.

«No pot ser que una mesura per publicitar les APEU sigui que tindràs un servei que l'Ajuntament ja ha de proporcionar d'ofici», exposa la portaveu. Ho consideren «un procés de privatització d'aquests espais». Posen d'exemple una hipotètica instal·lació de lavabos a la via pública que acabés restringint-se als clients de les botigues en un model similar al del Centre Comercial el Pallol.

Mantenen l'oposició a les APEU

Pel que fa a les APEU, Llorens sentencia que «no pot ser que es compari Reus amb una ciutat com Nova York, no tenen res a veure». Apunta que, tal com es planteja, «hi haurà diferents categories de carrers, de la A a la C». Una diferència que seria correlativa al pagament de quotes que cada negoci hauria de fer a l'APEU.

«Això crearà una diferència entre negocis perquè, òbviament, qui pagarà més voldrà tenir més drets a la presa de decisions», alerta. Aquest nou model comercial permet que l'ens privat que es constitueixi contracti serveis com seguretat privada o neteja a banda dels que ja ofereix l'administració. Per la CUP això és una porta a permetre que els negocis privats actuïn com a administració pública.

A la xerrada s'hauria defensat que les APEU podrien actuar contra les barreres arquitectòniques, instal·lar lavabos a la via pública o fins i tot remodelar carrers. «Una sèrie de mesures que l'Ajuntament ha de fer com a administració pública, ara recauran en les APEU», critica. De fet consideren que, els negocis de la zona on s'implanti l'APEU, pagaran dues vegades pel mateix servei, el d'aquestes àrees de promoció i el que ja ofereix el consistori.

Consideren que el govern no té una línia estratègica clara en àmbit comercial

No s'estalvien, tampoc, crítiques al govern local, al qual acusen de tenir línies d'actuació contradictòries. Marta Llorens, portaveu de la CUP, es pregunta com s'està gestionant l'àmbit comercial local des del consistori. «Les propostes que s'estan engegant no tenen una estratègia clara», etziba.

Un exemple d'això, segons ha defensat, és que per una banda l'Ajuntament impulsi cooperatives i parli d'economia circular, però per l'altra inauguri cadenes de menjar ràpid. Fan referència, en aquest cas, a un nou establiment obert a l'avinguda de Sant Bernat Calbó de la cadena Popeyes. Membres del govern, com el mateix alcalde, van assistir a la inauguració del nou local.

Encara contra JxC, ERC i  Ara Reus, Llorens ha insistit que no tenen una línia estratègica clara en aquest àmbit. «És un cafè per a tothom, per acontentar tothom, i amb això no arribarem enlloc», ha etzibat la portaveu. Ha afegit, encara, que «Reus acabarà sent un punt sense cap mena de potencial com a ciutat».