Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un nen en un menjador escolar

La CUP denuncia que «no han arribat les beques menjador» per a molts alumnes de Reus

Asseguren que «un gran nombre d'alumnat no va poder fer ús del servei de menjador»

Imatge d'un nen en un menjador escolar
Alumnes amb beca menjador de Reus no haurien pogut començar el curs fent servir el menjador escolar | Cedida

«Ahir, primer dia de curs escolar, un gran nombre d'alumnat no va poder fer ús del servei de menjador». Aquesta és la denúncia que aquest dimarts ha fet pública la CUP de Reus. Segons afirmen, «no han arribat les beques menjador» i, de fet, afegeixen que les escoles encara no saben la quantitat d'alumnes que compten amb beca.

En aquest cas seria a causa de problemes administratius de la Generalitat segons els hauria explicat la regidora de Benestar Social de Reus, Montserrat Vilella. Els cupaires mantenen les crítiques al regidor d'Educació, Daniel Recasens, a qui acusen de no informar a l'oposició sobre aquest començament de curs; «passada una setmana encara no tenim res clar, és imperdonable», ha etzibat Marta Llorens, portaveu de la CUP de Reus.

Aquest dilluns, primer dia de curs, també es van celebrar algunes reunions de comissions informatives de l'Ajuntament de Reus. En el marc d'aquestes trobades, la CUP denuncia que la implicació del govern local en l'inici de curs no és la que correspondria donades les circumstàncies.

El curs comença sense les beques menjador en funcionament

La portaveu de la CUP, Marta Llorens, denuncia que un gran nombre d'alumnes reusencs no comptaven amb la beca menjador que se'ls ha aprovat i que, de fet, els centres escolars no saben quants alumnes de la seva escola compten amb aquesta ajuda. «Les escoles no n’estan assabentades i ahir, primer dia d’escola, en centres de màxima complexitat i que pateixen la segregació escolar de primera mà de la nostra ciutat es va iniciar el servei de menjador per molt pocs alumnes».

Llorens exposa que aquesta situació és fruit del fet que «la majoria són becats». A més, i especialment en el cas del servei de menjador gestionat per les AMPA, es troben «sense poder contractar personal i assumint les mateixes AMPEs el servei de gestió i de coordinació fins que es confirmin les beques».

Qualifiquen d'alarmant la situació perquè, asseguren, «l’alumnat becat quedarà fora del servei de menjador fins que es resolguin les sol·licituds, que vaticinem que serà per un temps llarg».

Dubten que s'implanti el suport digital

Un dels problemes que va evidenciar el confinament va ser les dificultats de molts alumnes per accedir a una connexió a internet i a un dispositiu per connectar-s'hi i poder fer ús dels materials digitals. En aquest sentit, la formació cupaire exposa que el regidor d'Educació reusenc, Daniel Recasens, va explicar aleshores que el repartiment del material que el departament va posar a l'abast de les famílies es va fer prioritzant els estudiants provinents de famílies vulnerables de fi d'etapa educativa.

«Però nosaltres també li recordem al regidor que en aquest inici de curs, Reus, encara compta amb centres de màxima complexitat amb un gran volum d’alumnat vulnerable que necessita aquest suport i d’altres com és l’accés al menjador escolar que sabem que no s’està oferint a través de les beques menjador», insisteix Llorens.

Des de la CUP insisteixen que, al tram final del curs passat «es van perdre moltes famílies pel camí i molt alumnat vulnerable va quedar totalment marginat». Llorens sentencia que «no ens podem permetre el luxe que ens torni a passar».

Reclamen que la regidoria s'impliqui en les activitats extraescolars

Un altre àmbit on consideren que el govern local no s'ha implicat com ho hauria de fer és el de les activitats extraescolars. Reclamen que «s’ha de garantir una equitat a l’accés a l’educació no reglada o en el lleure, ja que actualment, també és un espai on s’evidencien les desigualtats socials i, per tant, les administracions han de vetllar per la realització d’aquestes».

Així doncs, i segons proposa Llorens, «la regidoria d’Educació hauria de fer un seguiment de les activitats extraescolars malgrat que no sigui de la seva competència per tal d’actuar amb responsabilitat que ara no s’exerceix de cap de les maneres». Reivindica la necessitat de treballar un Pla d'Entorn.

Es tracta d'una eina que sí que és competència de la regidoria reusenca i que serviria, apunten, per pal·liar les desigualtats que hi ha en l'oferta d'activitats extraescolars. Una diferència que, asseguren, el regidor Recasens els hauria admès. Segons el parer de la portaveu de la CUP, «una distribució desigual d’oferta també és evidència d’una segregació escolar present a la nostra ciutat i que s’ha de combatre de manera imminent».