La CUP de Reus sospita que alguns càrrecs de confiança de l'alcalde de Reus podrien estar treballant per la campanya electoral i no en les tasques institucionals que tenen assignades. Reclamen conèixer els motius de contractar nous càrrecs de confiança entre els mesos de setembre i gener i quines tasques desenvolupen tots aquells que no estiguin adscrits als grups municipals. Posen a la palestra el nom de sis d'aquests càrrecs i apunten directament al cap de gabinet, Marc Just, de qui dubten si pot compaginar les tasques a alcaldia amb la direcció de la campanya electoral de Carles Pellicer.
Aquest dijous al matí, en una compareixença de premsa, la CUP de Reus ha posat sobre la taula els dubtes que tenen respecte als càrrecs de confiança de l'Ajuntament de Reus. Marta Llorens, portaveu de la formació, admet que «sabem que són actuacions que, jurídicament i legalment, no són irregulars, no són delicte, però al nostre entendre denoten una mancança gran d'ètica».
El punt de partida d'aquestes sospites, han explicat, és el nomenament de Marc Just com a cap de campanya de l'actual alcalde, Carles Pellicer. Just és, actualment, cap del gabinet d'alcaldia i, en el moment de presentar-se com a cap de campanya, va assegurar que «és una feina que puc fer perfectament en el meu temps lliure i que en cap cas és incompatible amb la tasca institucional que s'està duent a terme a l'Ajuntament».
Marta Llorens posa en dubte que això s'estigui produint, i associa a la contractació de nous càrrecs de confiança —una al setembre, Ima Mis, i un altre al gener, Josep Escaño — a la feina que Just podria deixar de fer per centrar-se en la campanya electoral; «demanem que se'ns justifiqui empíricament, amb una relació d'hores, què es dedica a fer de les seves tasques dins de l'Ajuntament i fora de l'Ajuntament». El cert és que les dues places que han estat cobertes en els darrers mesos estaven desertes des de feia temps i el consistori buscava algú que les ocupés per desenvolupar les tasques necessàries.
Reclamen saber la feina que fan els càrrecs de confiança
Marta Llorens, Mariona Quadrada i Edgar Fernández han exposat que hi ha sis càrrecs de confiança adscrits a alcaldia dels quals desconeixen les tasques que tenen assignades, i dues noves contractacions que consideren que, tan a prop del calendari electoral, són sospitoses. «Quina feina extra hi ha ara, quan tothom sap que la feina institucional, a tres mesos de les eleccions, el que fa és baixar?», es pregunta Edgar Fernández.
En la mateixa línia Fernández assenyala que des del punt de vista institucional, «la feina aquí a dins baixa i s'està dient que es necessita una ajuda; no, el que s'està evidenciant és que tota la feina que estàs dient que faràs fora del teu horari laboral, no la fas fora del teu horari laboral». «El que volem és que donin compte de quines són les tasques d'aquest munt d'assessors adscrits a alcaldia, per una qüestió de transparència», rebla Mariona Quadrada.
La separació entre grup municipal i alcaldia
Igual que des d'alcaldia es poden contractar assessors, coneguts com a càrrecs de confiança, també se'n poden contractar des de cada grup municipal, en aquest cas, cada partit disposa de més o menys places laborals en funció del nombre de regidors que tinguin. Aquesta categoria, però, queda fora de les acusacions de la CUP. «Dins el grup municipal no ens posem en com es gestiona l'assessorament», explica Marta Llorens, i és que la formació cupaire també gaudeix de la contractació de càrrecs de confiança en el si del seu grup. «Convergència té assessors de grup municipal, que són completament aliens a l'estructura que acabem d'anomenar; el que facin les assessores del grup municipal de convergència és cosa seva», afegeix Edgar Fernández.
Fonts municipals justifiquen els càrrecs de confiança
Des del govern de Reus no s'ha volgut entrar en la polèmica amb la CUP, però sí que s'ha justificat la contractació dels assessors municipals. S'assegura que són places que s'han cobert quan s'ha pogut. Una d'elles, la d'Ima Mis, es va ocupar al setembre, després que quedés vacant al mes d'agost. En el cas del cap de comunicació, Josep Escaño, afirmen que s'ha ocupat quan s'ha trobat la persona adequada. Sí que s'ha incorporat una persona a la plaça vacant que hi havia al grup municipal, que és qui no estaria executant tasques institucionals.
L'estructura dels assessors d'alcaldia i dels grups municipals
A l'Ajuntament de Reus, com a qualsevol altre municipi a partir de cert volum de població, es poden contractar assessors als grups polítics municipals i al govern. En el cas dels partits de govern, que poden comptar amb tots dos perfils, es diferencia entre els que fan tasques més associades al partit o a les regidories pròpiament dites. Els grups municipals de Reus compten amb més o menys assessors als grups municipals en funció del nombre de regidors que tenen, i sol ser personal vinculat al partit.
Les sospites i acusacions dels cupaires se centren sobre els càrrecs de confiança assignats al govern i no als partits. A Reus són vuit, el cap de gabinet, el cap de comunicació i sis més que no tenen assignada cap funció específica. D'aquesta mitja dotzena, la CUP posa la lupa sobre els quatre vinculats a l'actual PDECat. Els altres dos són, un d'ERC i l'altre d'Ara Reus.