Pere Aragonès i Laura Borràs, candidats d'ERC i JxCat.

Els dos consellers que proposa JxCat i que no agraden a la CUP

Per ara, però, han transcendit pocs noms dels possibles futurs consellers del Govern

Dues setmanes després de la celebració de les eleccions autonòmiques a Catalunya, els partits independentistes segueixen conversant per formar un Govern, si bé és cert que, ara per ara, no hi ha avenços significatius en les negociacions.

Aquest dissabte, 27 de febrer, la CUP celebra un consell polític del qual els anticapitalistes extrauran el seu posicionament definitiu sobre la formació d’un nou Govern i, fins i tot, la possibilitat d’entrar-hi, tal com els ha ofert ERC. També analitzaran la conveniència o no de pugnar per la presidència del Parlament, un càrrec per al qual ha sonat amb força el nom de Dolors Sabater.

Han transcendit pocs noms al Govern

Pel que fa a la formació del Govern, tots tres partits coincideixen públicament a dir que encara no s’ha parlat de noms. Ara bé, els rumors al respecte ja han començat a fer bullir l’olla i, aquest mateix dijous, transcendia que Elsa Artadi podria assumir la vicepresidència de l’executiu, vinculada ‘a priori’ a la conselleria d’Exteriors. Aquest divendres, 26 de febrer, ‘Crónica Global’ publica que el seu nom pot ser un dels esculls al suport de la CUP al nou Govern.

Segons el digital, els anticapitalistes es mostren reticents a la presència d’Elsa Artadi a l’executiu, en especial si és per assumir la conselleria d’Economia, possibilitat amb la qual s’ha especulat. Hi ha un segon nom de Junts per Catalunya que sona per a aquest departament, però que la CUP tampoc no veuria amb bons ulls: el de l’actual conseller d’Empresa, Ramon Tremosa. El d’Artadi i el de Tremosa són, doncs, els dos nous vetos dels antisistema de cara a donar suport a un nou executiu independentista, fins i tot en forma de tripartit independentista.

Altres noms que podrien formar part de l'executiu

Més enllà d’això, pocs noms han transcendit d’entre els que podrien formar part de l’elenc de consellers de Pere Aragonès. Segons les informacions publicades fins ara, si finalment Economia quedés en mans d’ERC, la cartera podria ser per a Albert Castellanos; mentre que Laura Vilagrà, número 2 dels republicans, sona per al departament de Presidència.

Sembla clar que ERC es quedarà la conselleria d’Interior i que la voluntat dels republicans és que la lideri una dona: l’actual titular de Justícia, Ester Capella, té tots els números de passar a aquest conflictiu departament. Els republicans també voldrien la continuïtat d’Alba Vergés a Salut, però ara per ara sembla que la conselleria passaria a JxCat i no es descarta que l’ocupés Josep Maria Argimon, tal com va prometre en campanya Laura Borràs. Incògnites que caldrà resoldre en un mes de març apassionant que arrencarà el proper dilluns amb dues dates clau: dia 12, constitució del Parlament; dia 26, data límit per al primer debat d’investidura.