Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'interior d'una botiga de roba infantil de l'Eix Comercial de Lleida

La dada esperançadora que afecta més de la meitat d'empreses de Catalunya

Tot i que la pandèmia encara els provoca greus afectacions, aquesta ha anat disminuint progressivament en gairebé tots els sectors

Imatge de l'interior d'una botiga de roba infantil de l'Eix Comercial de Lleida
Els comerços, com gairebé tots els sectors econòmics, han patit un descens dels ingressos   | LleidaDiari.cat

En els darrers mesos, han estat moltes les dades i estadístiques que posen en relleu el mal moment que estan passant molts sectors econòmics. La pandèmia de coronavirus i les mesures restrictives per contenir-ne la propagació ha causat estralls en moltes empreses.

Tot i això, enmig del mar de tantes dades poc esperançadores, també hi ha algun indicador que ajuden a mirar el futur amb optimisme. Un d'elles és la que va fer pública ahir dimecres l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat): més de la meitat d'empreses de Catalunya que s'han acollit a un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), ja han recuperat tots els seus treballadors.

Aquest fet recull dades del tram final del 2020 i no recull els ERTO del mes de gener. I, de fet, l'estudi també recull que dues de cada tres empreses reconeixen que la pandèmia encara els provoca greus afectacions en els seus negocis. Tot i això, no deixa de ser una dada per mirar el futur amb certa esperança. I és que, en el quart trimestre de l'any passat, el 56,2% dels establiments que van signar un ERTO ja tornaven a disposar de tota la plantilla abans d'acabar l'any.

A més, un 21,1% de les empreses va poder recuperar més de la meitat dels seus treballadors. A l'altra banda de la balança hi trobem el 15,4% dels establiments que van poder readmetre menys de la meitat dels seus empleats i, finalment, un 7,2% que encara no n'ha pogut recuperar cap. 

Si bé és cert que el grau d'afectació de la pandèmia ha anat disminuint progressivament en gairebé tots els sectors, també ho és que la caiguda de la facturació s'ha mantingut. Amb dades a la mà, el nivell de vendes de les empreses catalanes durant el quart trimestre del 2020 va ser un 35% inferior en comparació al mateix període de l'any anterior.

L'hostaleria, el sector més afectat

Si un sector està sent colpejat per aquesta pandèmia és, sens dubte, l'hostaleria. En aquestes empreses, la caiguda mitjana dels ingressos va ser del 67,5%, sent clarament el sector més afectat, ja que doblen aquest indicador respecte a empreses d'altres sectors. Per exemple, el descens dels ingressos a la resta de serveis va ser del 34,9%, a la construcció d'un 32,5%, al comerç d'un 29,1% i a la indústria d'un 25,8%.

A més, els hostalers han vist com el grau d'afectació per culpa del virus arribava al 95,4% dels seus establiments, sent l'únic sector que no aconsegueix millorar les perspectives respecte al segon trimestre, coincidint amb l'estat d'alarma. Al comerç, gairebé un 70% dels establiments reconeixen que la pandèmia els segueix afectant –durant el segon trimestre el percentatge era superior al 80%-, mentre que a la indústria el grau d'afectació és del 59%, menys de vint punts per sota els nivells del segon trimestre.
 

Recuperar el terreny perdut, una tasca complicada

Entre els establiments de Catalunya que han vist caure la seva facturació –al voltant d'un 80%-, gairebé la meitat no preveu recuperar els ingressos abans d'un any. En paral·lel, el percentatge d'establiments que veuen difícil recuperar els seus nivells habituals de facturació o ho veuen impossible és de l'11,2%.