La situació epidemiològica a Catalunya continua empitjorant a mesura que avancen els dies i l'administració de les vacunes segueix a pas de tortuga. Segons les dades d'aquest dilluns del departament de Salut de la Generalitat, s'han notificat 1.319 nous positius de coronavirus per prova PCR, elevant la xifra total de 406.443 persones. D'altra banda, s'han registrat 32 defuncions situant el nombre de morts des del mes de març en 17.223 casos.
Pel que fa a la situació hospitalària, el nombre de persones hospitalitzades creix en 144 persones elevant la xifra total en 2.084, de les quals 392 es trobaven a l'UCI, 7 més respecte ahir. La pressió assistencial als hospitals catalans agafa una tendència negativa i aquesta setmana podria empitjorar encara més tenint en compte que es començaran a veure les conseqüències de les trobades socials de les festes de Nadal.
L'índex de rebrot, la velocitat de transmissió i la incidència acumulada en 14 dies segueix pujant. L'índex de rebrot puja 78 punts i se situa en 500, l'Rt s'incrementa un 0,16 i es col·loca en un 1,27 i l'IA14 puja 14 punts arribant a 409,14 punts. També cal destacar que la positivitat de les proves PCR és d'un 9,51%, lluny del llindar del 5% que recomana l'OMS per tenir controlada la pandèmia.
Les vacunacions, a pas de tortuga
Des de fa uns dies, Salut també informa del nombre de persones vacunades a Catalunya. Segons les darreres dades, s'han vacunat 519 persones i la xifra ja és de 8.293, un nombre molt allunyat del que va prometre el Govern en la roda de premsa de presentació de la campanya de vacunació.
De fet, el baix nombre de vacunacions durant aquests primers dies va provocar un gran enrenou a les xarxes socials. De retruc, el departament de Salut va repondre aquest diumenge afirmant que a partir d'ara vacunarà cada dia de la setmana -inclosos els festius- per tal de complir amb els terminis previstos per la campanya de vacunació.
La responsable de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya, Carmen Cabezas va assegurar que «potser vam ser massa optimistes amb els terminis» i va reconèixer que haurien necessitat una setmana de preparació perquè l'Agència Europa del Medicament (EMA) va avançar una setmana l'aprovació del vaccí.
? Què és la #vacuna contra la COVID-19 i per què ens hem de vacunar?
— Salut (@salutcat) January 2, 2021
? En quin ordre es vacunarà la població?
? Com sabré quan em puc vacunar?
Al #CanalSalut hi trobaràs tota la informació disponible actualment ?
? https://t.co/EhWKpI12dIpic.twitter.com/pD6D9QOfvR
Segons Cabezas, «la vacuna és un repte, segura i eficaç, però posa en escac la logística del sistema. Aquesta setmana ha servit per actualitzar els temes operatius que ens mancaven i anar a un ritme més àgil». Així, la previsió del Departament de Salut és administrar 60.000 dosis del vaccí en els pròxims set dies.
El mateix retard que s'ha produït a Catalunya també s'ha donat en altres comunitats autònomes, com Madrid. En aquest sentit, l'autonomia que presideix Isabel Díaz Ayuso només ha administrat el 6,3% de les gairebé 50.000 vacunes rebudes, tot i que la presidenta es va queixar que havia rebut una quantitat molt baixa. Les previsions per la nova setmana és que es posin entre 10.000 i 15.000, el que suposaria un 30% dels vaccins.