Trilla creu que els governs europeus han volgut «córrer massa» amb les vacunes

Fins aquest diumenge només s'han administrat 7.774 dosis de la vacuna contra la Covid-19 a Catalunya

Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna
Fins aquest diumenge només s'han administrat 7.774 dosis de la vacuna contra la Covid-19 a Catalunya  | Bernd Wüstneck / Dpa-Zentralbild

El cap de servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha assegurat que els governs europeus han volgut «córrer massa» amb la campanya de vacunació contra la Covid-19. En declaracions a Catalunya Ràdio, Trilla ha considerat que les 7.774 persones que s'han vacunat a Catalunya són una «xifra baixa» tenint en compte que es tracta d'un 0,1% de la població i un 13% del total. Malgrat això, ha indicat que altres països europeus no començara a vacunar fins el dia 8, tal com estava previst.

«Molts governs esperaven iniciar les vacunacions després de Reis», explica Trilla qui recorda que s'ha accelerat el procés d'aprovació de la vacuna perquè es pogués començar a repartir abans del 31 de gener. Segons el doctor, «a partir d'aquesta setmana la situació s'anirà normalitzant» després d'uns dies on han coincidit problemes logístics amb les neveres i la manca de formació del personal.

D'altra banda, Trilla ha demanat que Salut activi la vacunació a l'atenció primària tan aviat com sigui possible i ha lamentat que el «nombre de vacunes que es subministra setmanalment és limitat». «S'ha de garantir que les persones que es vacunen ara podran rebre la segona dosi d'aquí a tres setmanes», ha indicat.

D'aquesta manera, segons els càlculs de Trilla, les dosis que arribaran d'aquí a tres setmanes s'hauran de destinar exclusivament a posar la segona dosi, per la qual cosa no es podria vacunar ningú. «En realitat, a Catalunya arriben vacunes per 30.000 persones a la setmana, ja que la resta s'hauria de guardar per la segona dosi», explica el doctor.

 

Salut vacunarà cada dia de la setmana, inclosos els festius

Aquest diumenge, el departament de Salut ha confirmat que vacunarà cada dia de la setmana —inclosos els festius— per tal de complir amb els terminis previstos per la campanya de vacunació. 

En aquest sentit, la responsable de vacunació contra la Covid-19, Carmen Cabezas, assenyalava en una entrevista a TV3 que «potser vam ser massa optimistes amb els terminis», alhora que va reconèixer que haurien necessitat una setmana de preparació perquè l'Agència Europea del Medicament (EMA) va avançar una setmana l'aprovació del vaccí. «Això va posar una setmana extra de pressió al sistema», ha dit.

Carmen Cabezas va explicar que «la vacuna és un repte, segura i eficaç, però posa en escac la logística del sistema. Aquesta setmana ha servit per actualitzar els temes operatius que ens mancaven i anar a un ritme més àgil». Així, la previsió del Departament de Salut és administrar 60.000 dosis del vaccí en els pròxims set dies.

Així mateix, Cabezas va explicar que la Generalitat sí que estava preparada per a l'actuació, tot i que s'ha referit a la falta d'infermeres al mercat laboral, així com la formació d'aquelles encarregades d'administrar les vacunes, com un dels problemes que ha tingut el Departament de Salut.


Comentaris

envia el comentari