Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'uns joves a classe escoltant el professor

Estudien ampliar l'ensenyança de la religió islàmica a més escoles a Catalunya

Actualment s'imparteix a sis centres

Imatge d'arxiu d'uns joves a classe escoltant el professor
Imatge d'arxiu d'uns joves a classe escoltant el professor | Redacció

La conselleria d'Educació de la Generalitat de Catalunya estudia que al pròxim curs s'ampliï a més centres el pla pilot per impartir religió islàmica a l'educació pública iniciada a octubre en sis escoles i instituts de Barcelona, Baix Llobregat, Girona i Tarragona. En declaracions a Europa Press, la directora general de Currículum, Maite Aymerich, explica que el Govern «traslladarà, amb temps suficient, les peticions que té i la possibilitat d'incorporar-se al pilotatge dels centres que són susceptibles amb major demanda».

S'ha anat impartint a un centenar d'alumnes de Primària i primer d'ESO de centres que no oferissin altres opcions de religió i on hi hagués sol·licituds de famílies -Aymerich assenyala que es va optar per primers cursos precisament amb la voluntat de «donar continuïtat» al pla l'any següent-.

La religió islàmica no s'impartia abans tot i tenir el doble de peticions de famílies que l'evangèlica, que si s'ensenyava: amb la preinscripció de 2019, el 22% de les famílies va demanar que s'estudiés religió catòlica, l'1,1% la islàmica, el 0,52% l'evangèlica i el 0,01% la jueva, segons les darreres dades disponibles del Departament.

La directora general de Currículum valora que s'ofereixi aquesta opció a la comunitat islàmica: «Des de fa molt temps demanaven que els seus fills poguessin ser com la resta d'alumnes, tenir aquesta opció i no haver d'anar exclusivament a la mesquita per poder adquirir aquesta formació».

 

 

 

Balanç positiu del funcionament del pla pilot

La conselleria d'Educació fa un balanç positiu del funcionament del pla pilot en els seus tres primers mesos. Aymerich destaca que «no hi ha hagut cap incidència remarcable» i que el departament ha estat en contacte el trimestre amb els sis centres, ajustant algunes qüestions pràctiques. 

Després de gener es farà una «valoració més exhaustiva de l'impacte que ha tingut als centres i de les percepcions de les famílies i del mateix alumnat». «En aquest primer trimestre les qüestions d'avaluació són complicades. El més important era que les escoles tirin endavant i siguin un espai segur», afegeix.

 

Cultura de les religions

La conselleria ha anat justificant el pla com el compliment d'un dret de les famílies, i ERC aspira a una assignatura de la Cultura de les Religions, com explicita en les seves aportacions a la Llei Orgànica de modificació de la LOE, la 'Llei Celaá'. «La LOMLOE seria una gran oportunitat per a transformar aquesta visió de l'escola que imparteix opcions religioses», defensa Aymerich.

D'altra banda, la directora general constata que la continuïtat del pla estarà lligada a la «voluntat política» del Govern que sorgeixi de les eleccions catalanes. «Si ERC segueix al capdavant del departament, el que voldríem és poder avançar en la pluralitat, en la laïcitat i en el coneixement de les cultures religioses, que ens permeten respectar l'altre, conèixer i interrogar-nos amb amplitud de mires per interpretar el món, creure i conviure».