Una persona malalta a l'UCI de l'Hospital Isabel Zendal de Madrid

Tendència positiva: Tornen a baixar tots els indicadors de la pandèmia a Catalunya

Descens de l'Rt, del risc de rebrot i de la pressió hospitalària. En les últimes 24 hores s'ha notificat una mort

El pròxim dia 9 de maig, la pandèmia del coronavirus a Catalunya (i a la resta de l'estat) viurà l'inici d'una nova fase. Caurà l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol i, de retruc, també cauran els confinaments i el toc de queda. A la vegada, es relaxaran o s'eliminaran algunes mesures, com ara la restricció d'obertura nocturna dels bars i restaurants, que podran obrir fins a les 11 de la nit. Totes aquestes decisions s'han pres, segons informen les diferents administracions, gràcies a la campanya de vacunació i el descens dels principals indicadors epidemiològics.

Aquest descens dels indicadors s'ha confirmat un dia més en les dades anunciades pel Departament de Salut de la Generalitat avui dimecres, dia 5 de maig. I és que, en aquesta ocasió, el descens ha estat generalitzat: baixa l'Rt i el risc de rebrot, també baixa la incidència a 14 dies, es redueix la pressió hospitalària i, a més, s'ha notificat una sola mort en les darreres 24 hores.

Descens de l'Rt i el risc de rebrot

Tal com han repetit nombroses vegades les administracions, l'Rt i el risc de rebrot són els principals indicadors a tenir en compte a l'hora de valorar la implementació o no de noves mesures restrictives. Totes dues tornen a baixar, després d'haver-ho fet també en els darrers tres dies i, per tant, ja s'acumulen quatre dies seguits de descens. Tímids, sí, però descensos al cap i a la fi. 

Actualment l'Rt es troba a 0,94, baixant 0,03 respecte a ahir. La setmana passada, aquest indicador va registrar un màxim d'1,04. També baixa el risc de rebrot, que se situa en 253 punts, 12 menys que ahir dimarts i gairebé 40 punts menys que el màxim registrat la setmana passada (292). Un altre indicador que pateix un descens és la incidència a 14 dies, que passa dels 272,43 d'ahir als 270,78 d'avui dimecres 5 de maig. 

Pel que fa als nous casos confirmats per proves PCR o antígens, se n'han declarat 1.433, fent un total de 607.326 des de l'inici de la pandèmia. El El 5,93% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu en Covid-19.

La pressió hospitalària, també a la baixa

En els darrers dies, les autoritats avisaven que la pressió hospitalària continuava sent un maldecap, ja que les dades estaven baixant molt lentament. Avui s'ha tornat a viure un descens i actualment hi ha 1.531 pacients als hospitals catalans amb quadres relacionats amb el coronavirus, 41 menys que en el balanç anterior del Departament de Salut. També baixa el número de persones que es troben a les UCI, que són 473 en total, 6 menys que ahir. Finalment, la xifra de morts també millora respecte als dies anteriors, havent-se notificat una mort en les últimes 24 hores. En total, a Catalunya han perdut la vida 21.922 persones per malalties relacionades amb la Covid-19.