Una infermera administrant una vacuna a una senyora

Creixen sobtadament els contagis i baixa la pressió hospitalària aquest dijous a Catalunya

Després d'una baixada des dels 700 casos fins a menys de 200 en l'última setmana, s'ha assolit de nou els 700 | Els indicadors de la Covid-19 certifiquen un dia més el descens, però més lent

En les darreres vint-i-quatre hores s’han detectat 749 nous casos de Covid-19 confirmats. Aquesta és la novetat, negativa, més destacada del darrer balanç de dades relatives al virus que ha publicat el Departament de Salut.

Aquest augment brusc de casos sobta pel fet que aquest dimecres se’n van produir 513, més de 200 menys que aquest dijous. De fet, el dilluns 14 de juny, tan sols es van declarar 182 nous casos, en el que va ser un descens també sobtat de gairebé 600 casos respecte del dia 11 de juny.

Un mort en l’últim dia; però amb tan sols quatre dies, onze morts, dos menys que en tota la setmana passada

Però, de fet, la xifra de contagis és l’única dada que creix respecte dels dies anteriors, seguint la línia d’aquest dimecres. La resta de dades són positives tenint en compte la lentitud amb què disminueixen les dades.

En les últimes vint-i-quatre hores ha mort una persona. Això eleva el total de casos en tota la pandèmia a 636.972 i les defuncions a 22.235, segons el darrer balanç de la conselleria. 

Els últims dies n’havien mort quatre, i aquest dimecres, dues. Així, entre els dies 7 i 13 de juny es van comptar tretze defuncions, tres menys que en l’anterior interval. Si més no, des del dilluns 14 de juny ja han mort 11 persones.

La pressió als hospitals i les UCI disminueix

Més enllà de l’escepticisme que pot generar aquesta dada, destaca la baixada de pacients hospitalitzats, que passa de 512 a 503. Es consolida així el descens, en aquest sentit, respecte del dimarts, en què hi havia 546 pacients hospitalitzats. Encara més optimista és la sortida de 21 pacients crítics de l’UCI, que deixen la xifra en 158 pacients.

Els indicadors continuen amb el tímid descens

Els indicadors continuen amb el tímid descens d’aquesta setmana, encara que l’Rt, la velocitat de propagació, es manté en els 0,94 punts. De fet, l’Rt s’ha mantingut en aquesta línia els darrers dies, després de fer un petit ascens des dels 0,92 punts la setmana passada.

En qualsevol cas, són el risc de rebrot i la incidència acumulada en els darrers catorze dies els dos indicadors que, un cop més, disminueixen. Encara que més tímidament. Si el risc de rebrot saltava els punts a parells, ara ho fa d’unitat en unitat. Ha baixat a 81 punts en l’últim dia, una xifra molt positiva si es té en compte que el dia 6 de juny se situava als 92 punts.

La incidència acumulada els darrers catorze dies registra una baixada poc significativa, dels 87,98 de dimecres a 87,71. Si més no, en el darrer interval era de 100,72 punts.

Menys casos detectats per cada 100.000 habitants

Pel que fa als casos confirmats per PCR o tests d'antígens, en el període del 7 al 13 de juny n'hi va haver 3.157, inferior a l'interval anterior, quan se'n van declarar 3.642. Això situa la taxa de confirmats per PCR/TA en 40,73 casos per cada 100.000 habitants, per sota del període anterior, en què eren 46,98.

Durant l'última setmana analitzada s'han fet 72.099 proves PCR i 33.581 tests d'antígens, dels quals un 3,35% ha donat positiu, amb una centèsima més que la setmana passada.