L’estiu 2021 arriba oficialment el 21 de juny, però la veritat és que meteorològicament ja fa dies que ha començat a Catalunya. La calorada de mitjans de mes ha estat molt atípica per l’època amb valors propers als 40º a l’interior més propis de plena canícula.
Ha estat el primer avís d’un estiu que, de nou, podria arrencar força més càlid del que és habitual. Els darrers estius han estat qualificats dels més calorosos de la història amb rècords a Catalunya i arreu del món. Enguany haurem de veure si assolim noves xifres desorbitades.
Per ara, sembla que el juliol podria ser més càlid del que és habitual. Així ho indiquen els mapes a llarg termini de l’Administració Nacional dels Oceans i de l’Atmosfera (NOAA). Els models d’aquesta agència nord-americana són dels més fiables i prestigiosos en aquest camp a nivell mundial.
Per tant, no serien descartables calorades intenses i, inclús, alguna onada de calor durant les primeres setmanes estiuenques. Una dinàmica que està sent força habitual els darrers juliols. Segurament, la calor seria la normal per l’època durant l’agost i la part d’estiu de setembre.
Pel que fa a les pluges, tindríem una mica de tot. El juliol hi hauria precipitacions habituals, cosa que vol dir força sequera. L’agost seria més plujós del normal amb possibles tempestes de tarda abundants i el setembre seria poc humit.
Val a dir que les previsions a tan llarg termini són força menys fiables. D’aquesta manera, haurem d’anar seguint amb atenció les previsions setmana a setmana per anar confirmant tot plegat.
[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]
Un nou juliol amb calor desorbitada?
Els models de la NOAA indiquen que el juliol seria més càlid del normal a Catalunya. Això ho notaríem sobretot a l’interior, però especialment a l’Ebre, amb valors que fàcilment podrien superar els 35º. En canvi, a la costa els valors podrien ser més habituals, però amb xafogor marcada i nits tropicals o tòrrides.
Tot plegat podria implicar algunes fortes calorades i, inclús, una onada de calor. Una situació que haurem d’anar seguint, però que manté en màxima alerta els boscos de Catalunya. La poca aigua caiguda a la primavera i la calor prematura del juny són un polvorí per als incendis.
En canvi, els mapes indiquen que les temperatures serien força habituals per l’època durant l’agost i el setembre. Això es traduiria amb calor de ple estiu per sense gaires excessos. L’excepció podria ser la cara nord del Pirineu, on a l’agost podria fer més fresca del normal.
Plourà o seguirà la sequera?
Pel que fa a les precipitacions, tindríem una mica de tot. El juliol seria força normal, cosa que vol dir que no plouria gaire en conjunt. Tan sols a la cara nord del Pirineu hi podrien haver xàfecs més freqüents.
En canvi, els mapes indiquen un agost amb precipitacions per sobre de la mitjana. Això ho notaríem sobretot a punts de l’interior i de muntanya, on els xàfecs de tarda serien molt més freqüents.
De cara al setembre, podríem tenir menys pluja del normal. Això ho notaríem sobretot al Pirineu i Prepirineu, on el dèficit pluviomètric podria ser destacat.
Una mica de tot a Europa
Pel que fa a continent europeu, el juliol també podria ser més càlid del que és habitual a tota la zona central. No obstant, en les altres zones i durant la resta de l'estiu, podríem tenir valors força normals per l'època.
Les precipitacions presenten previsions més diferents. El juliol podria ser un mes amb molt poca aigua al centre i Regne Unit. En canvi, l’agost seria més normal i al setembre caurien més pluges de l’habitual.