Una sanitària administra una dosi de la vacuna contra la Covid-19 a una dona amb mascareta

Baixen a la meitat els contagis i pugen tres punts el risc de rebrot i l'Rt a Catalunya

Els contagis segueixen creixent a poc a poc respecte dels últims dies, encara que no superen els 500 | En l'últim dia no s'ha informat de cap mort, però l'Rt s'apropa a la línia vermella del punt

L’última setmana de la primavera, encara que amb temps ja gairebé del tot estival, ha acabat amb valors irregulars pel que fa a les dades de la Covid-19. Xifres, algunes, positives, i d’altres que obliguen a mantenir l’alerta, però que s’emmarquen en la millora dels dos darrers mesos. Tot i això, hi ha mostres que el descens s’ha alentit, per la qual cosa cal prioritzar la prudència.

La feina no està enllestida: l’última setmana hi ha hagut nou morts més que l’anterior

Una evidència d’aquest fet són les 22 morts que s’han produït aquesta darrera setmana. Són nou més que entre el 7 i el 13 de juny, i és que de fet, s’han assolit els cinc morts en una jornada, com la del 18 de juny. Tanmateix, en les últimes vint-i-quatre hores no s’ha registrat cap mort. Arribat l’estiu i a les portes de Sant Joan, caldrà anar amb compte i ser conscients que la feina no està enllestida.

L’últim balanç ofereix lectures diferents

La irregularitat dels valors a què fèiem referència es manifesta en el fet que mentre els nous contagis s’han reduït en tan sols un dia de 529 a 232, dos dels tres indicadors bàsics han crescut. En la mateixa línia, les hospitalitzacions han patit un repunt. Però cal anar a pams, i sobretot, tenir en compte que les diferències són menys significatives del que convindria respecte de fa una setmana. 

Optimisme pel que fa als nous contagis i tan sols dues defuncions el cap de setmana

La reducció a la meitat en els nous contagis apropa la xifra a la de fa una setmana, el dia 14 de juny, quan se’n van registrar 182. Les defuncions dels darrers dies registren també un petit descens: si els dies 17 i 18 de juny van morir cinc i quatre persones respectivament, aquest cap de setmana se’n van comptar tan sols dues, ambdues el dissabte.

D’aquesta manera, després d’un dia sense cap mort víctima del coronavirus, el registre del Departament de Salut compta 22.246 morts a Catalunya i 639.032 casos en tota la pandèmia

Les hospitalitzacions han tornat a pujar i a atansar-se a les 500 després de travessar aquesta xifra i situar-se en 440 el dissabte dia 19. Aquest dilluns se’n compten 473, després que vint-i-una persones hagin ingressat en les últimes vint-i-quatre hores. Cal recordar que no hi havia menys de 500 persones ingressades des del 24 de juliol de 2020.

On també és possible trobar la positivitat és a les UCI. La xifra de pacients crítics continua descendint lentament. Des del dia 15 de juny, s’ha passat dels 185 als 149 pacients ingressats en UCI.

La velocitat de propagació i el risc de rebrot creixen per segon dia consecutiu

Després de passar de 0,94 a 0,96 i de 79 a 81 respectivament, la velocitat de propagació (Rt) i el risc de rebrot registren, aquest dilluns, un altre creixement. En aquest cas és de tres punts, de manera que l’Rt assoleix els 0,99 punts, i se situa a la línia vermella que marca el punt, segons les autoritats sanitàries. 

El risc de rebrot torna als 0,84 punts que registrava fa una setmana. La incidència acumulada a catorze dies baixa lleugerament —disset centèsimes— i registra 85,40 caso per cada 100.000 habitants.