Pla general de l'atenció en una de les UCI de l'Hospital Josep Trueta de Girona

Tornen a baixar gairebé tots els indicadors de la pandèmia a Catalunya

Només pugen els nous casos confirmats per PCR o TA

Tot sembla indicar que Catalunya està esquivant bona part la quarta onada. Després d'uns quants dies de descensos de la majoria d'indicadors epidemiològics, aquest dijous, dia 22 d'abril, les principals referències per saber quina situació pandèmica hi ha tornen a patir un descens. De fet, segons les dades presentades avui pel Departament de Salut, hi ha menys velocitat de propagació, menys risc de rebrot, menys incidència a 14 dies i, el més important, menys ingressos, menys persones a les UCI i menys morts que en els dies anterior. Bàsicament, només pugen els nous casos confirmats per PCR o test antígens.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Baixa la velocitat de propagació i el risc de rebrot a Catalunya

Dos dels indicadors que les autoritats sempre han destacat per intuir on ens trobem a escala epidemiològica són, per un costat, la velocitat de propagació (coneguda com a Rt) i el risc de rebrot. Un dia més, aquests dos factors continuen a la baixa, tot i que el descens és poc destacat. Pel que fa a la velocitat de propagació, baixa una centèsima i es continua situant per sota de l'1. Concretament, l'Rt actual es troba en un 0,97, una xifra més baixa que l'1,39 que es registrava la setmana anterior

El mateix passa amb el risc de rebrot. Segons el balanç d'avui dijous del Departament de Salut de la Generalitat, aquest baixa 5 punts i se situa en 267. Encara està lluny de ser una xifra ideal, però per enèsim dia, aquest indicador torna a baixar. I és que, el risc de rebrot a Catalunya era de 365 fa només dues setmanes, entre el 5 i l’11 d'abril.

Un altre indicador que disminueix, però molt tímidament, és la incidència a 14 dies. Amb les dades d'avui dijous, aquesta se situa a 276,17 quan ahir estava a 277,26. A diferència de l'Rt i el risc de rebrot, aquesta xifra sí que és més alta ara que en el registrat l'últim interval, la setmana del 12 al 18 d'abril, que era de 263,63.

Nous casos

En el balanç publicat avui pel Departament de Salut, s'han declarat 2.068 nous casos confirmats per PCR o test antígens. Això vol dir que el 6.24% de les proves realitzades la setmana passada van resultar positives. La mitjana d'edat de les persones positives se situa en els 38,42 anys i en total ja s'han confirmat per PCR o test antígens 588.016 casos.

Menys morts, menys pressió hospitalària

Més enllà dels indicadors com l'Rt o el risc de rebrot, les dades més palpables que també milloren són, per un costat, el número de morts. Per l'altre, la pressió hospitalària. En el balanç d'avui dijous, s'han informat de 4 morts. Només ahir, se'n va informar de 21.

D'altra banda, una de les principals bones notícies de les dades d'aquest dijous és el també descens de la pressió hospitalària. Actualment hi ha 1.611 pacients ingressats als hospitals, 39 menys que ahir, i 494 persones a l'UCI, tres menys que fa 24 hores.