El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha notificat aquest dijous, 23 de juliol, un total de 1.949 nous contagis a Catalunya, cosa que representa un augment abismal respecte la xifra notificada dimecres. S'han comunicat també nou morts més. Pel que fa a la xifra de positius, l'augment és del 170% respecte la dada d'aquest dimecres (721), que s'enfila fins als 1.949: la xifra de contagis diaris no era tan elevada des de finals de març, tot i que part d'aquests positius són de tests serològics i, per tant, poden correspondre a fa setmanes o mesos.
Les dades més preocupants segueixen sent a Barcelona i Lleida
Caldrà estar atents a quina és l'evolució actual de la pandèmia al nostre país. D'entre els 1.949 positius d'aquest dijous, 566 corresponen a la ciutat de Barcelona; 298 a l'àrea metropolitana nord i 433 a l'àrea metropolitana sud. A la regió de Lleida hi ha 413 nous positius, dels quals 343 al Segrià —241 a la capital.
Pel que fa a la resta de regions sanitàries, hi ha 119 nous casos a la regió de Girona, 29 a la del Camp de Tarragona i 7 a les Terres de l'Ebre.
Un estudi conclou que no hi ha una associació clara entre relacions intergeneracionals i taxa de mortalitat per la covid
Un equip internacional d'investigadors d'Itàlia, Àustria i l'Estat espanyol ha conclòs que el major nombre de casos de covid-19 i la major letalitat en alguns països no es pot atribuir clarament a la coresidència intergeneracional i als contactes entre generacions. L'estudi, publicat a la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences', contradiu les hipòtesis prèvies sobre el paper d'aquestes relacions en l'explicació de la diferent letalitat en diverses àrees geogràfiques d'Europa.
Els autors de l'estudi destaquen que, de moment, no hi ha evidència empírica per donar suport a aquesta idea. Per això, afirmen que les polítiques per limitar particularment aquest tipus de contactes «no es basen en evidència científicament sòlida».
Estudis anteriors havien insinuat les relacions intergeneracionals, tant la coresidència com els contactes, com a motor dels casos de covid-19, especialment entre la gent gran. Utilitzant dades de 19 països europeus, els autors d'aquest nou estudi van analitzar l'associació entre la letalitat i el nombre de casos de covid per cada 100.000 habitants amb diversos indicadors de relacions intergeneracionals.