Pugen el risc de rebrot i la taxa de propagació de la covid a Catalunya, tot i que molt poc

Es declaren 1.468 nous casos de covid-19 a Catalunya i 15 morts, per un total de 21.766 defuncions en tota la pandèmia

La velocitat de propagació de la covid-19 a Catalunya, l'Rt, puja a 0,99, una centèsima més, mentre que el risc de rebrot també s'incrementa molt lleugerament en 1 punt, fins a 280, segons el darrer balanç del Departament de Salut. En paral·lel, la incidència a 14 dies disminueix i passa de 286,13 a 283,29. S'han declarat 1.468 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 593.416. El 6,45% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu. S'ha informat de 15 noves morts, amb un total de 21.766 defuncions en tota la pandèmia. Hi ha 1.618 pacients ingressats als hospitals, 70 més que en el balanç anterior, i 502 persones a l'UCI, 10 més que fa 24 hores.

Universitat en pandèmia: torns per anar a classe, passadissos buits, distància i noves formes d'ensenyar

En l'imaginari col·lectiu les facultats universitàries són un lloc de moviment i de vida estudiantil. La pandèmia va tallar en sec aquesta manera de fer i ser del món universitari, que ara s'ha adaptat a compaginar la docència virtual amb la presencial. El vicedegà acadèmic de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), el doctor Albert Martínez, té molt clar que l'objectiu és «fomentar la màxima presencialitat» i per això van decidir aplicar el 30% d'aforament permès a les classes teòriques de tal manera que els estudiants de tots els graus hi puguin anar un dia a la setmana. Malgrat això, el silenci i el poc moviment es fan evident als passadissos de la facultat, on també s'han instaurat noves formes d'ensenyar.

A la Facultat de Biologia van estudiar cada aula per garantir les distàncies entre els alumnes i aplicar així el 30% d'aforament en les classes teòriques. On això no es podia complir amb els seients habituals, se n'han instal·lat d'addicionals. Paral·lelament, han calculat el percentatge d'alumnes que hi poden haver a la vegada a la facultat per complir també el 30% global. Això es tradueix entre uns 300 i 400 alumnes simultàniament. D'altra banda, abans que s'obrís aquest 30% el que ja es feia presencial eren les classes pràctiques, tot i que també s'han hagut d'adaptar. En concret, els laboratoris tenen capacitat per a 25 alumnes però s'han fet grups de com a màxim 12, fet que ha obligat a adaptar la docència intentant sempre oferir també la màxima presencialitat.

«Els alumnes volen presencialitat, per a ells el millor seria el 100%», valora Martínez. Afegeix però que no són només els estudiants els que voldrien recuperar completament les classes presencials sinó que també ho anhelen els professors. «No és el mateix fer classe amb la interacció dels alumnes que estar explicant a una pantalla, on no veus als alumnes, on la interacció és menor», explica. «També tenim ganes de presencialitat», insisteix.


Comentaris

envia el comentari