Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

El risc de rebrot continua baixant a Catalunya, mentre la taxa de propagació es manté

Es declaren 3.199 nous casos, 53 morts més i els ingressats a l'UCI pugen en 11

El risc de rebrot baixa 23 punts en les últimes 24 hores a Catalunya i se situa en els 697, segons l'última actualització del Departament de Salut. La velocitat de propagació, l'Rt, es manté en 0,93, mentre que la incidència a 14 dies retrocedeix a 787,32 (810,82 en l'anterior balanç). Segueixen, doncs, els descensos de tots els indicadors a Catalunya, si bé aquestes baixades són cada cop menys pronunciades i es produeix un cert estancament, tal com han advertit diversos experts en els darrers dies. Amb tot, però, cal subratllar que les dades milloren.

En paral·lel, s'han declarat 3.199 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), fins als 268.443 des de l'inici de la pandèmia. L'11,01% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. També s'ha informat de 53 noves morts, amb un total de 14.596. Pel que fa als hospitals, hi ha 2.687 ingressats per covid-19 (+66) i 562 a l'UCI (+11), tenint en compte que s'inclouen des d'aquest dissabte els crítics en centres privats.

Expedient per l'acte de la Sagrada Família

La Conselleria de Salut obrirà un expedient per investigar si s'han respectat totes les mesures sanitàries i de mobilitat en la cerimònia amb gairebé 600 persones que s'ha celebrat aquest dissabte a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, permesa tot i les restriccions per evitar contagis de Covid-19. Salut Pública de la Generalitat revisarà si s'ha complert amb les restriccions davant «la gran mobilitat que ha implicat l'acte religiós», tenint en compte el context de pandèmia, han informat fonts del departament.

El control s'estendrà tant a l'acte —que s'ha celebrat amb un terç de l'aforament, amb mascareta obligatòria per als assistents i gel hidroalcohòlic— com a l'organització de l'esdeveniment. La Conselleria de Salut ha recordat que el decret de l'estat d'alarma no permet tancar espais religiosos sinó només reduir aforaments, per respecte a la llibertat de culte com a dret fonamental.

No obstant això, ha alertat que «aquest tipus d'esdeveniments massius tenen un risc epidemiològic del tot injustificable donada la situació actual i, per tant, es plantejarà reforçar les mesures de protecció perquè no torni a passar». La CUP i els comuns havien criticat la celebració d'aquest esdeveniment amb prop de 600 persones malgrat les restriccions sanitàries, en sengles anotacions a Twitter aquest dissabte.