Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos sanitaris preparant proves PCR per al cribratge al Centre Cívic de l'Ereta de Lleida

Catalunya suma 1.126 casos confirmats per PCR i 8 morts

Des de l'inici de la pandèmia, han mort 13.103 persones pel virus a Catalunya

Dos sanitaris preparant proves PCR per al cribratge al Centre Cívic de l'Ereta de Lleida
Hi ha 1.126 casos de coronavirus nous a Catalunya. | Cedida

Catalunya ha sumat 1.126 nous casos de covid-19 confirmats per PCR aquest dimarts, elevant la xifra total als 117.546, segons l'últim balanç del Departament de Salut. Són 170 positius més que els reportats dilluns. La xifra de casos amb totes les proves és de 140.560 (1.193 més en les últimes hores).

Des de l'inici de la pandèmia, han mort 13.103 persones, 8 més que en el darrer balanç. Els ingressats als hospitals baixen en sis persones i són ara 719. D'aquests, 131 estan a l'UCI, un menys que fa 24 hores. El risc de rebrot baixa de nou, aquest cop quatre punts (170,97), mentre que la velocitat de propagació (Rt) disminueix molt lleugerament i se situa en 0,94.

Les primeres dosis de la vacuna, a finals d'any

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dilluns que l’estat disposarà de 3 milions de vacunes contra el covid-19 al desembre. En un simposi organitzat per ‘El Español’ ha apuntat que aquests tres milions de vacunes suposen el 10% del total de 30 milions que la Unió Europea adquirirà sempre i quant superin les proves i anàlisis clínics amb garanties. Serviran per vacunar 1,5 milions de persones perquè calen dues dosis, però a partir de gener, segons el ministre, hi haurà un «subministrament regular» per part d’aquestes empreses i d’altres.

Segons el ministre, els tres milions inicials sortiran dels laboratoris que treballen en el desenvolupament de la vacuna de la Universitat d’Oxford i la companyia AstraZeneca, que és la que té els assajos més avançats, però en total Europa comprarà vacunes a entre 7 i 9 desenvolupadors. Els primers que la rebran, ha apuntat Illa, seran els col·lectius de més risc i els que treballen amb els grups vulnerables.

Brussel·les ha recomanat als estats membre de la Unió Europea que vacunin primer els sanitaris i els majors de 65 anys contra la covid-19. Tot i això, la Comissió Europea ha admès aquest dilluns que aquesta decisió està en mans dels governs europeus. En una compareixença a l'Eurocambra, la subdirectora general de la Direcció General de Salut de la CE, Sandra Gallina, ha reiterat que no esperen tenir les primeres dosis de la vacuna fins a finals d'any. Segons Gallina, AstraZeneca, Moderna i Biotech són les farmacèutiques millor posicionades aconseguir la primera vacuna efectiva.