Isidre Fainé, president de Fundació la Caixa, màxim accionista de CaixaBank, ha garantit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la nova entitat que sorgirà de l'absorció de Bankia no tindrà cap mena de control per part de l'independentisme. Així ho explica aquest dimarts el digital 'La Información', assegurant que aquest compromís suposa un important cop per al Govern, que tenia aspiracions de recuperar la seu del que serà el primer grup bancari del país.
Segons el citat mitjà, les primeres decisions que s'han filtrat suposen una 'descatalanització' de l'entitat bancària. El principi d'acord que s'ha assolit per a la integració de Bankia a CaixaBank estableix que el domicili social de l'entitat resultant es mantindrà a València, on ambdues entitats tenen radicada la seva seu. Així mateix, la presidència serà exercida per José Ignacio Goirigolzarri, actual president de Bankia, quedant al marge Jordi Gual, màxim mandatari del consell d'administració de CaixaBank.
En aquest sentit, el digital 'La Información' assegura que les relacions entre Fainé i Gual, que l'any 2016 va ser el seu relleu al capdavant de CaixaBank, han patit certa desafecció en els darrers temps, amb posicions oposades respecte al paper institucional que ha de jugar l'entitat.
CaixaBank, emblema de la marca Espanya
La fusió amb Bankia és un pas més en el procés de convertir CaixaBank en emblema de la marca Espanya, iniciat fa temps per Isidre Fainé. En aquest sentit, la cessió de la presidència de la nova CaixaBank a Goirigolzarri ha estat un gest en aquest sentit, alhora que ha servit també per tenir encara més suport del govern espanyol en el procés. Tot i això, el poder executiu de la nova entitat recaurà sobre Gonzalo Gortázar, actual conseller delegat de CaixaBank i home de confiança de Fainé.
En aquest sentit, aquestes dues decisions, mantenir la seu a València i la presidència de Goirigolzarri, no han agradat gens a l'ala més independentista del Govern. Així, poc després de sortir a la llum la notícia de la possible fusió, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, un dels homes de Puigdemont a Catalunya, va assenyalar que amb aquest procés «CaixaBank s'allunyaria encara més de Catalunya i de les seves arrels».
Peticions per retornar la seu social a Barcelona
L'independentisme va sortir en tromba per demanar la tornada de la seu social de CaixaBank a Barcelona, traslladada a València l'octubre de 2017. A Canadell es van sumar el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, així com el nou conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. Aquest darrer també va mostrar-se contrari al fet que el nou president de l'entitat sigui algú vinculat a Bankia.
Tot i els intents per part de l'independentisme, es preveu que els consells d'administració d'ambdues entitats aprovin aquest pròxim diumenge donar llum verda a un procés que 'descatalanitzarà' una mica més CaixaBank.