El Ministeri de Sanitatha actualitzat aquest dimecres, 1 de juliol, les dades sobre el coronavirus a tot l'Estat, com és habitual cada dia. Les noves dades mostren que en els últims set dies han mort a Espanya dinou persones, una menys que les que es van informar ahir, quan en van ser 20.
En total, segons el document de Sanitat, la xifra total de morts ha augmentat fins als 28.363, és a dir, que en les últimes 24 hores haurien mort vuit persones, una xifra més baixa que els nou notificats el dimarts.
Respecte dels nous casos confirmats de coronavirus, la xifra d'aquest dimecres arriba als 149 nous casos, gairebé un 50% més que els 99 que es van notificar ahir. En total, a tot l'Estat ja s'han contagiat de Covid-19, confirmat amb prova PCR, un total de 249.659 persones.
La comunitat amb més contagis en les últimes hores ha estat Madrid, amb 40 nous casos. La segueixen Andalusia (21), Aragó (20), Catalunya (17) i el País Basc (7). Pel que fa a les noves morts, Madrid torna a ser la més afectada amb 7 defuncions en l'última setmana, seguida de Castella i Lleó (3), el País Basc (3), Castella-La Manxa (2), Catalunya (2), Andalusia (1) i la Rioja (1).
Espanya i Portugal obren les seves fronteres
Les noves dades arriben el mateix dia que Espanya i Portugal han reobert les seves fronteres terrestres, tancades des del passat 17 de març per la crisi del coronavirus i l'estat d'alarma.
Per a celebrar-ho, els dos països han fet una cerimònia doble en dues ciutats, la portuguesa Elvas i l'extremenya Badajoz, amb participació del Rei Felip VI; el president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa; el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; i el primer ministre portuguès, Antonio Costa.
Pedro Sánchez ha expressat que «espera que mai s'hagin de tornar a tancar les fronteres per una pandèmia», i ha agraït a Portugal els ànims enviats cap a Espanya durant la pitjor part de la crisi.
Antonio Costa, el seu homòleg al govern portuguès, ha explicat el simbolisme de la doble cerimònia des de dues fortaleses que es van construir per vigilar-se l'un a l'altre i defensar-se, un significat totalment oposat al moment actual: «Res millor que aquest marc per tornar a ser veïns molt propers en l'Europa d'avui i llençar un missatge positiu que no veiem la reobertura de fronteres com una amenaça sinó com una oportunitat per al desenvolupament comú».