En qualsevol comparativa, estadística, línia temporal o anàlisi que impliqui l'any 2020, caldrà sempre tenir en compte que no ha estat un any normal. L'impacte transversal de la pandèmia (econòmic, social, emocional, sanitari) de la pandèmia de la Covid-19 fa saltar pels aires qualsevol exercici de comparació, que doni per implícita la lectura que les regles de joc són les mateixes cada any i, per tant, tota comparativa és vàlida. Cal introduir, doncs, uns avisos que fins ara no calien. Les regles del joc del 2020 han estat diferents.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha fet públiques aquesta setmana les dades definitives de divorcis, separacions i nul·litats de matrimonis de l'any 2020. Arreu de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, un total de 1.845 parelles han signat el divorci entre el gener i el desembre, la clara majoria d'elles durant el segon semestre. L'impacte de la pandèmia se centra no només en la forta baixada dels divorcis durant el segon trimestre (març/juny) en què vam estar confinats i els tràmits es van alentir, sinó també a la forta acceleració progressiva des del juny fins al desembre, just a la sortida d'aquest període de confinament tan cru.
Menys divorcis durant el primer semestre a Tarragona, i acceleració clara entre el juny i el desembre
Un total de 546 parelles es van divorciar en el darrer trimestre de l'any, clarament per sobre de les 505 que ho van fer al tercer trimestre (juny/setembre), els 327 divorcis del trimestre del confinament i els 467 del primer trimestre de l'any (gener/març), en què l'impacte de la pandèmia únicament es va notar durant la darrera quinzena. En comparació amb els vora 2.000 divorcis de tot l'any 2019, la xifra final del darrer curs suposa un descens de prop del 13% de divorcis, un descens que es va accentuar a l'estiu.
Sis de cada deu divorcis tarragonins del 2020 han tingut lloc durant la segona meitat de l'any, i una clara majoria d'aquestes separacions han estat consensuades entre els dos membres de la parella (64%), clarament per sobre del 36% de divorcis en què no s'ha pogut arribar a cap sortida acordada o consensuada. Els números de Tarragona són equiparables a la resta de Catalunya, en què s'ha registrat una mitjana de 20,6 demandes de dissolució matrimonial per cada 10.000 habitants. És lleugerament per sobre del total de la mitjana estatal.
Els primers estralls de la convivència del confinament i d'un any emocionalment difícil i inestable han accelerat el nombre de divorcis a partir de l'estiu a Tarragona, però no reverteix el descens pronunciat dels casos durant la primera meitat de l'any i dóna com a resultat una realitat clara: que 2020 ha deixat, lleugerament, menys divorcis que 2019 o 2018 a les comarques del territori. Com és habitual, el format de separacions o nul·litats és molt minoritari en comparativa al procés de divorci, que és clarament majoritari per resoldre aquestes situacions.