La Maria del Carme López s'acosta, tímida, amb una samarreta taronja amb l'eslògan 'Donar vida' en blanc. Un nou fetge va canviar-li la seva l'estiu del 2015. «Em van diagnosticar hepatitis autoimmune, i poc després el fetge em va deixar de funcionar i em vaig quedar inconscient», recorda. Va tenir la sort que pocs dies després va arribar a l'hospital el fetge d'un donant i li van poder trasplantar amb èxit. Aquest dimecres, 5 de juny, ho recorda amb motiu del Dia Mundial de la Donació d'Òrgans i Teixits.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
«Sempre estaré agraïda a la persona que em va donar el fetge!», subratlla López. «Mai saps quan pots necessitar una donació, i és l'acte de generositat més gran que hi pot haver», valora. La coordinadora de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Maria Bodí, ha fet un balanç positiu de la taxa de donacions durant els cinc primers mesos d'aquest 2019. Fins al 31 de maig s'han pogut realitzar un total de 44 trasplantaments arreu de la demarcació, ha explicat, el que suposa un lleuger increment respecte a l'any passat.
Entre gener i maig del 2019 s'han fet un total de 44 trasplantaments a la demarcació de Tarragona
«Notem com augmenta la taxa de donació i cada cop més famílies donen el seu vistiplau», ha assenyalat la doctora Bodí. «Ja són nou les famílies que han acceptat, per les 5 que van ser en el mateix període del 2018», assenyala. La coordinadora, que és també la cap del servei de Medicina Intensiva a l'Hospital Universitari Joan XXIII, ha valorat de forma molt positiva que cada cop menys famílies es neguin, i ha recordat que l'aspiració és que aquesta taxa de negatives es redueixi a zero. De cada donant es poden trasplantar entre un i sis òrgans, ha aclarit.
«Jo mai m'havia plantejat ser donant, mai ni tan sols hi havia pensat seriosament», reconeix la Maria del Carme López. Ara, no en té cap dubte. Els 44 trasplantaments que s'han fet fins ara superen els 40 que es van fer fins al 31 de maig de l'any passat, la gran majoria dels quals són ronyons —30 d'aquest total de 44—. Fetges cardíacs, de pulmons i de pàncrees són els altres casos de trasplantaments que s'han fet enguany al territori.
A la demarcació de Tarragona hi ha una llista d'espera de 119 persones per a trasplantaments d'òrgans
Actualment, la llista d'espera de persones que esperen un trasplantament d'òrgans arreu de la demarcació és de 119 —la immensa majoria esperen un ronyó—, mentre que a Catalunya la cua puja als 1.200 pacients. La doctora Maria Bodí, a més, assenyala una altra variable en positiu: cada cop són més els joves del territori que s'interessen en aquest tema i fan recerques i treballs sobre el fenomen de les donacions i els trasplantaments. «Estem despertant un interès i una consciència notable en les futures generacions», valora. La Maria del Carme somriu, i xerra distesament amb ells. Llueix amb orgull la samarreta taronja, que també els crida l'atenció. 'Donar vida'.