Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els termòmetres van fregar els 44º a punts de l'interior

Dades que potser encara no sabies de l’onada de calor històrica a Catalunya

L’excepcional calorada va deixar registres mai vistos a casa nostra, assolint la màxima històrica de 43,8º. La calor de nit i la perpetuïtat dels 40º també han estat fora de sèrie

Els termòmetres van fregar els 44º a punts de l'interior
Els termòmetres van fregar els 44º a punts de l'interior | EFE

 

L’onada de calor dels últims dies ha estat històrica però ja ha marxat, deixant al seu darrere un ambient molt més suportable de ple estiu. Els dies més fatídics van ser el divendres i dissabte 28 i 29 de juny, respectivament, quan molts municipis van superar els 40º. Destaquen els 43,8º d’Alcarràs, al Segrià, que s’ha convertit en la màxima més alta registrada mai a Catalunya. No obstant, hi ha algunes dades que potser encara no sabiesque ha deixat a Catalunya aquesta excepcional calorada i que també ha fulminat rècords a mitja Europa. Te les expliquem:

Quatre dies seguits amb 40º a l’interior

Aquesta onada de calor ha durat molts dies, i durant aquest període molts punts de l’interior, especialment a Ponent, van assolir o superar els 40º al llarg de quatre jornades consecutives, dada totalment excepcional. A Lleida, per exemple, mai abans s’havien comptabilitzat tants dies seguits per sobre dels 40º, i es tenen dades des dels anys 60.

No obstant, aquesta persistència de la calor és cada vegada més freqüent degut a l’escalfament global, cosa que fa pensar que, al llarg dels propers anys, es poden superar els rècords assolits aquest juny. De moment, aquests propers dies ens arriba un nou pic de calor extrema, però no tanta com fa una setmana.

En referència a la persistència de la calor, en aquest mapa es pot veure clarament com 173 de les 185 estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van assolir almenys un dia temperatures excepcionalment altes. Aquesta dada puja fins a 5 o 6 dies consecutius a punts de l’interior i del prelitoral:

asd

Més de 24 hores per sobre dels 30º a l’Observatori Fabra de Barcelona

Una de les conseqüències d’aquesta calorada també ha estat la calor infernal que feia de nit, especialment la de divendres a dissabte.  En aquest sentit, destaca la dada de l’Observatori Fabra de Barcelona, ubicat a la muntanya de Collserola, que va estar durant més de 24 hores, incloent la nit, pel damunt dels 30º. Mai abans havia fet tanta calor nocturna en aquesta estació, que acumula més de 100 anys de registres. Una nit més que tropical de rècord que es va repetir en altres punts elevats de la costa i prelitoral.

asd

 

Més de 30º de diferència entre el dia i la nit

Una altra dada impressionant d’aquesta onda de calor és la forta amplitud tèrmica els primers dies de la calorada, és a dir, una gran diferència de temperatura entre el dia i la nit. En alguns casos, aquesta distància va arribar a ser de 30º o més, per agafar més d’un constipat. Per exemple, a Das, a la Cerdanya, la màxima dijous va ser de 38,1º, però al matí estaven a 7,9º. A Fornells de la Selva també va passar una cosa similar, així com a Girona, on divendres, dia àlgid de l’onada de calor, van passar dels 14,5º matinals als 43,3º de màxima. Xifres totalment escandaloses.

Rècords de calor a dojo arreu

Divendres 28 de juny, quan l’onada de calor va tocar sostre, les temperatures inèdites es van repartir arreu i 70 estacions del SMC van marcar el rècord de temperatura màxima de la seva sèrie. El següent dia, dissabte, els termòmetres es va enfilar encara una mica més a punts de Ponent, les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona.

Aquell dia, 32 observatoris amb més de 10 anys de dades van superar la seva temperatura màxima fins ara, i el nou sostre d’aquesta xarxa se la va emportar Alcarràs (Segrià) amb 43,8º. Pel que fa a dades mensuals, la majoria de llocs van registrar la temperatura més alta en un juny.  Recordem amb aquesta taula els rècords de divendres i de dissabte a les estacions del SMC que tenen més de 20º de registres i que converteixen aquesta onada de calor en la més important des d’almenys els anys 80:

Taula amb els rècords absoluts de temperatura màxima de les estacions que tenen més de 20 anys de dades (50 d’un total de 85 disponibles)
Taula amb els rècords absoluts de temperatura màxima de les estacions que tenen més de 20 anys de dades (50 d’un total de 85 disponibles) | METEOCAT

 

També et pot interessar...