Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'Ajuntament de Torredembarra.

«A un mes d'acabar l'any no podem parlar de dades positives»: Torredembarra radiografia la violència masclista

Hi ha hagut dues denúncies menys, però el SIAD alerta que la dona ha patit més agressions durant la pandèmia

El Servei d'Informació i d'Atenció a les Dones  (SIAD) de Torredembarra fa balanç de les dades de l'any 2020 respecte als casos de  violència de gènere i maltractament a les dones. Enguany hi ha hagut un descens de  denúncies, però això no vol dir que es tracti de dades positives, segons han apuntat fonts properes al mateix SIAD i a l'Ajuntament de Torredembarra.


Enguany s'han formalitzat 12 denúncies per violència de gènere, dues menys que l'any passat, segons ha informat la sergent de la Policia Local  de Torredembarra, Maite Tovar. «Tot i això, no són dades que reflecteixin la realitat social», ha declarat l'agent.


D'aquestes 12 dones  denunciants, amb un perfil d'edat d'entorn dels 40 anys, vuit  convivien amb l'agressor. Tovar ha explicat que «amb el coronavirus pensàvem que tot es  reduiria, però amb només dos casos menys, a un mes d'acabar l'any, no podem parlar de dades positives».

Ha augmentat el nombre de víctimes que conviuen amb l'agressor

La coordinadora del SIAD, Montse Salazar, ha intentat explicar aquestes  dades  i quines han estat les peculiaritats dels casos de dones maltractades atesos enguany al SIAD.  Salazar ha qualificat directament les dades de «fictícies», ja que els mesos de confinament han fet descendir les denúncies, però no per això vol dir que la dona estigui menys maltractada.

«Ha augmentat el nombre de casos de dones que conviuen amb l'agressor, i aquesta és la dada realment  preocupant», ha declarat Salazar, explicant també que durant l'estat d'alarma, les dones han hagut de fer «esforços titànics» per contenir la ira dels seus agressors, ja que no podien escapar del seu costat a causa del  confinament.

«La dona s'ha hagut de tornar més  submisa  que mai», alerta  Montse Salazar, ja que abans de l'esclat de la pandèmia les dones «almenys podien sortir al carrer». És per això que des dels serveis municipals com el SIAD s'ha hagut d'intensificar el  contacte amb les persones maltractades, per evitar que la situació empitjori i «acabi amb un possible  feminicidi».

El Pla d'Igualtat i els actes del 25 de novembre

Davant aquest balanç de dades, l'Ajuntament de Torredembarra  considera de vital importància emprendre accions per lluitar contra la violència masclista al municipi. La regidora d'Acció Social, Margaret Rovira, ha avançat la intenció d'aprovar, en el pròxim Ple Municipal, el Pla d'Igualtat  de l'Ajuntament de Torredembarra.

Es tracta d'un pla que estableix uns  protocols d'atenció i tractament de les víctimes de violència masclista, però també amb una voluntat de conscienciació i educació, un Pla que ja està redactat, però que a causa de la  pandèmia no s'ha pogut aprovar abans.

Així mateix, amb motiu del  Dia Internacional contra la Violència Masclista, el 25 de novembre, Rovira ha anunciat que el mateix dimecres es penjarà un  vídeo a les xarxes socials, de la mà de Ruda Teatre, una companyia de dones que realitza composicions teatrals, tractant els temes de la violència de gènere i el masclisme, des de la vessant artística.

Per últim, el mateix 25 de novembre, l'Ajuntament de Torredembarra se sumarà al  minut de silenci  convocat per a les 12 del migdia, de  rebuig a totes les víctimes de violència masclista durant aquest any 2020.