La tercera i última onada de l'estudi de seroprevalença que va encetar el govern espanyol per descobrir quin percentatge real de la població estava immunitzada contra el coronavirus s'ha publicat aquest dilluns, 6 de juliol.
L'estudi, elaborat pel Ministeri de Sanitat, l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i l'Institut Nacional d'Estadística (INI) amb la col·laboració de les comunitats autònomes, ha conclòs que el percentatge de població immunitzada és del 5,2%, una dada idèntica a la de la segona onada i lleugerament superior a la primera.
A Catalunya, el percentatge és lleugerament superior, com ja va passar amb les altres dues onades. Concretament, el 5,9% dels catalans s'han contagiat de coronavirus, sent Barcelona la regió amb una dada més alta (7,3%) i Tarragona la que té una incidència més baixa (1,5%). Lleida (2,9%) i Girona (2,7%) també estan per sota de la mitjana.
Des de l'abril, quan va començar la primera onada, l'objectiu era fer una estimació realista sobre quina havia estat la incidència real del coronavirus a la població espanyola, ja que molts casos de la malaltia són asimptomàtics i podrien haver passat desapercebuts per les autoritats sanitàries.
L'estudi s'ha dividit en tres fases, tres onades on s'ha estudiat 68.296 persones de tots els grups d'edat, de totes les comunitats i províncies d'Espanya i se les ha convidat a participar per telèfon. A més, 54.858 persones han participat en les tres onades, mentre que s'han realitzat 196.661 tests de PCR i s'han recollit 174.306 mostres de sang.
Una de les dades més sorprenents de l'estudi és que el 14% de les persones que en la primera onada van donar positiu en anticossos els ha perdut o eren indetectables, especialment en les persones que van ser asimptomàtiques.
Aquesta informació fa que a partir d'ara s'hagi d'anar amb molta més prudència, perquè significa que les persones que han passat la malaltia i que creuen que ja tenen immunitat la poden perdre i tornar a contagiar-se.
Un estudi reconegut a tot el món
La directora de l'Institut Carlos III, Raquel Yotti, ha explicat que «és un estudi únic en l'àmbit mundial i així ho han reconegut des de l'àmbit científic i des d'organismes internacionals de salut pública». De fet, mitjans especialitzats han destacat la «qualitat i rigorositat» de l'estudi, com 'The Lancet' aquesta mateixa setmana.
Marina Pollán, la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia, ha explicat que entre els professionals sanitaris aquesta dada és més alta, al voltant d'un 10%, tant pels que treballen en centres mèdics i hospitalaris com pels que treballen en residències.