Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Façana del Palau de Justícia de Tarragona

Els jutjats de Tarragona reben més de 2.600 denúncies per violència masclista en un 2020 marcat pels silencis

És un 14,5% menys de denúncies que l'any anterior, però els experts accentuen la preocupació | El confinament ho posa més difícil per donar veu i llibertat a les víctimes

Els números  són (molt) importants per explicar una realitat, però el context encara ho és més. Els jutjats  de les comarques de Tarragona van rebre un total de 2.600 denúncies per violència masclista, un 14,5% menys que l'any anterior, segons ha fet públic aquesta setmana el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en el seu observatori anual. «No és una dada que els pugui conduir a l'optimisme, perquè no equival a un descens real  en el nombre de casos de violència masclista», ha matisat la presidenta de l'observatori, Ángeles Carmona. «La disminució només posa de manifest les dificultats  afegides que han trobat les víctimes per a denunciar  els seus agressors», ha subratllat.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

La lectura de Carmona va molt alineada amb altres anàlisis com el que feia públic fa unes setmanes l'Institut Català de les Dones (ICD). «Cal tenir en compte és que les condicions en què s'ha desenvolupat aquest 2020 han reactivat la por  i els dubtes a l'hora denunciar per part de les víctimes», explicava la presidenta de l'ICD a Tarragona, Ekaterina Kàtcheff, en un reportatge publicat a Tarragona Digital amb motiu del darrer Dia Mundial contra la Violència Masclista del 25 de novembre.

El descens de les denúncies per violència masclista en un 14% respon més a un increment dels silencis que a un descens real dels casos

Un any més, l'elevat nombre documentat de denúncies  per violència de l'home sobre la dona contrasta amb el fet objectiu que en cap dels casos que ha arribat a judici  en tot el 2020 a Tarragona, l'agressora és una dona. Un 92,5% dels presumptes agressors  per violència sobre la dona a Tarragona han acabat condemnats, en un percentatge lleugerament superior a la mitjana estatal. Tots els informes confirmen que les xifres de denúncies s'han disparat arran del període de confinament més estricte, que es va allargar fins l'inici del segon semestre  de l'any.

Imatges dels actes reivindicatius durant el matí del 8M 2021 a Tarragona
Les reivindicacions contra la violència masclista són un dels pilars del moviment feminista | Àngel Ullate

«Les dades estadístiques del 2020 ens permeten visualitzat l'impacte important que la crisi sanitària ha tingut per a les víctimes de la violència de gènere», ha valorat la presidenta de l'Observatori del CGPJ, «no només durant els mesos del confinament  més dur sinó també en els mesos següents en què s'ha seguit restringint el moviment  de les persones». Ángeles Carmona ha insistit en «la importància de denunciar» perquè representa «la clau que permet posar en marxa tots els mecanismes de protecció de la  víctima» i també «l'única forma de què disposem perquè els delictes de violència sobre les dones  no quedin impunes».

De les dades judicials també es desprèn que un total de 714 dones tarragonines van sol·licitar ordres de protecció  durant el 2020, un 24% de peticions menys que l'any anterior. S'hi troben reflectits, també dos casos de sol·licitud de protecció de menors d'edat per la mateixa raó. Les dades indiquen un escenari comú: un descens notable de les denúncies  per violència masclista durant el 2020 i un augment exponencial de les violències invisibles i de les atencions telefòniques a víctimes que, sovint, no han trobat el camí per denunciar. Els efectes de la pandèmia, transversals, han contribuït també a posar-ho més difícil per a una gran quantitat de dones silenciades  que han hagut de conviure,  a la força, amb el seu agressor.